Ković: Zapad nameće svoje viđenje sprske istorije

48
Foto: presscentar.uns.org.rs

Profesor istorije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Miloš Ković smatra da mnoge stvari ukazuju na usredsređen napor najuticajnijih zapadnih zemalja da nametnu svoje viđenje istorije srpskog naroda.

Ković je na današnjoj tribini „Rat u Ukrajini – šta znači srpska neutralnost“ rekao da na to, prije svega, upućuje revizija istorije Srba u zapadnim medijima i stručnoj literaturi.

On je ukazao da je i u optužnicama Haškog tribunala vidljivo često upuštanje u analize istorije srpskog naroda i navode o njegovoj istorijskoj odgovornosti.

Ković je naveo da se trend nametanja istorije ogleda i u umanjivanju broja srpskih žrtava i relativizaciji odgovornosti za zločine u dva svjetska rata, u zabrani javnog dijaloga o istoriji srpskog naroda i u sudskom nametanju „istina“ o istoriji odbrambeno-otadžbinskog rata od „kolonijalne NATO uprave“.

On smatra da je cilj da se istorija upotrijebi kao sredstvo opravdanja osvajačkih ambicija i izgradnje novih, poželjnih identiteta kojima bi bili ukinuti postojanje i sjećanja srpskog naroda.

– Ti procesi najbolje se vide u identitetskoj politici zapadnih velikih sila u BiH, od vremena austrougarske okupacije, preko njemačke okupacije u dva svetska rata i Titove diktature, do današnje NATO okupacije – naveo je Ković.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da se veoma slični, istovremeni procesi mogu uočiti u interpetacijama istorije Ukrajine i u identitetskoj politici velikih zapadnih sila prema toj zemlji.

– Tamo se na ovaj način poništava pamćenje, pa i samo postojanje ruskog naroda. I tu je cilj asimilacija i uništenje kako bi se olakšalo političko i vojno pokoravanje. Čak su i koreni ovih nastojanja veoma slični – ocijenio je Ković.

On smatra da u aktuelnim svjetskim dešavanjima Srbi trebaju da sačekaju i da ne žure, ali i da nikako ne popuštaju kada je riječ o nacionalnim interesima.

– Treba se ponašati realpolitički. Naš interes je opstanak celog Kosova i Metohije, opstanak Republike Srpske u njenim dejtonskim kapacitetima, kao i opstanak srpskog naroda u Crnoj Gori. O svemu može da se priča, ali o ovome se pregovarati ne može – istakao je Ković.

Foto: presscentar.uns.org.rs

Naučni savjetnik Instituta za političke studije Milomir Stepić smatra da srpski narod zbog svoje budućnosti mora ispravno da se opredijeli u sadašnjem delikatnom istorijskom trenutku.

– Srpski činilac ne bi smeo da pogreši i, radi neizvesnog „evropskog puta“, zauzme prozapadnu, odnosno antirusku stranu. Visoku cenu najpre bi platila Republika Srpska – ocijenio je Stepić.

On je ukazao da je vojnom intervencijom u Ukrajini Rusija pokazala da je imperija i da njen cilj neće biti samo parcijalan, regionalni, već sveobuhvatan i globalni, a to je potiskivanje SAD kao dosadašnjeg hegemona iz Evroazije i redefinisanje geopolitičkog sistema.

– Ako Rusija postigne uspeh, logično je da se „efekat domina“ oseti i na Balkanu – rekao je Stepić.

Foto: presscentar.uns.org.rs