Krišto: BiH do marta očekuje dobijanje datuma otvaranja pregovora za članstvo u EU

3
Foto: Klix.ba

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto danas je u Sarajevu, nakon sastanka sa delegacijom EU predvođenom predsjednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, izrazila uvjerenje da će do marta i sastanka Savjeta Evrope BiH dobiti tačan početak otvaranja pregovora za članstvo u EU.

– Uvjerena sam da će to biti na osnovu našeg rada i odgovornosti, da put u EU nije lak, ali da ćemo mi našim dijalogom, opredjeljenjem, usmjerenošću i posvećenošću ostvarenju najvažnijeg spoljnopolitičkog cilja doći do toga – rekla je Krištova na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da budućnost BiH zavisi isključivo od sposobnosti, predanosti i odgovornosti da napravi sama pronalazi održiva i trajna rješenja zbog svih u BiH, a onda i zbog puta u EU.

Krištova je rekla da su predstavnici Savjeta ministara na sastanku sa delegacijom EU iskazali zajednički stav da će u predstojećem vremenu raditi sve što se nalazi pred BiH na ispunjavanju zadataka u vezi sa evropskom budućnošću zemlje.

Ona je posebno naglasila da se u BiH intenzivno radi na promjenama izbornog zakonodavstva i da se stavovi usaglašavaju u radnim grupama i na nivou političkih lidera.

– Istakla bih odlučnost i predanost političkih lidera u BiH na rješavanju svih ovih pitanja, posebno kada je u pitanju izborno zakonodavstvo kroz institucije, odnosno domaća rješenja, jer je to uslov za osiguranja stabilnosti i prosperiteta, pa i evropskog puta BiH – rekla je predsjedavajuća Savjeta ministara.

Krištova je istakla da BiH u tom smislu očekuje od Evropske komisije kao ključnog partnera da nastavi podsticati procese koji će dovesti do unutrašnjeg dijaloga i konsenzusa u BiH kada su u pitanju izborno zakonodavstvo i druga bitna pitanja.

– Apsolutno trebamo činiti sve da izbjegnemo intervencije i nametanje rješenja međunarodne zajednice koja bi mogla narušiti određene odnose kako unutar koalicije tako i u funkcionisanju institucija BiH – dodala je Krištova.

Navodeći da je trenutni fokus institucija BiH u ovom trenutku donošenje budžeta BiH za tekuću godinu, Krištova je rekla da je danas održana sjednica Savjetodavnog vijeća, a da će u 14 časova biti i sjednica Fiskalnog savjeta.

Ona je izrazila nadu da će ubrzo biti usvojen budžet BiH za ovu godinu, ističući da je to pretpostavka za normalno funkcionisanje institucija i ispunjavanje svih njihovih zadataka.

Kada su u pitanju zakonodavne aktivnosti, Krištova je podsjetila da je Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i suzbijanja terorističkih aktivnosti i da bi krajem mjeseca to trebalo da uradi i Dom naroda, što je jedan od evropskih uslova.

– Tu je rad i na drugim zakonima – tu je zakon graničnoj kontrolik, zakon o sudu koji je u dobroj mjeri usaglašen, potrebno je još političke volje, a tu je i važan zakon na kojem radimo – zakon o sukobu interesa. Uvjerenja sam da uz ovaj i zakon o izmjenama i dopunama zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu koji smo uputili, uz jedan tehnički amandman koji se odnosi na primjenu zakona, da bi u vremenu koje je ispred nas mogli ispuniti sve uslove i pokazali našu odgovornost – rekla je Krištova.

Predsjedavajuća Savjeta ministara rekla je da BiH radi i na iplementaciji Paketa rasta Evropske komisije za Balkan.

– Imali smo obavezu da usvojimo naš plan rasta, dostavimo ga Evropskoj komisiji i imenujemo tim za implementaciju Paketa rasta, što smo učinili na prethodnoj sjednici. I upravo krajem ove sedmice ja kao predsjedavajuća imam obavezu da sazovem sjednicu tima – dodala je Krištova.

Ona je navela da vrlo skoro očekuje i usvajanje plana ekonomskih reformi za period 2024-2026. godina.

Krištova je zahvalila Fon der Lajenovoj, kao i premijerima Hrvatske Andreju Plenkoviću i Holandije Marku Ruetu na dosadašnjoj pomoći BiH na putu evropskih integracija, izrazivši nadu da će ona biti nastavljena i dalje.

Zajedno sa Krištovom, delegaciju BiH na sastanku sa predstavnicima EU predstavljali su njeni zamjenici i ministri spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac i odbrane Zukan Helez, te ministar inostranih poslova Elmedin Konaković.