Krišto: Onlajn sjednice nemaju utemeljenje u Poslovniku

4
Foto: Borjana Krišto

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto izjavila je da se sjednice parlamenta BiH mogu održati jedino u skladu sa Ustavom i Poslovnikom, a da onlajn sjednice i Kolegijuma i parlamenta ni na koji način nemaju utemeljenje u Poslovniku.

– U javnosti su se pojavile kojekakve pisanije o tome kako ja neću da podržim zakazivanje sjednice. Neka to ide na čast onima koji to govore i na takav način zloupotrebljavaju situaciju nastalu u zemlji zbog virusa korona – rekla je Krišto Srni.

Komentarišući izjave pojedinih poslanika da bi sjednice parlamenta trebalo hitno održati ili onlajn ili video-linkom, Krišto je istakla da ni ona niti neko od parlamentaraca u ovom trenutku ne odlučuje da li sjednice mogu biti održane ili ne, te da postoje druga tijela koja donose određene naredbe i mjere i odlučuju ko, kako i u kojim uslovima treba raditi.

– Što se tiče onlajn sjednica i Kolegijuma i Parlamentarne skupštine BiH, one ni na koji način nemaju utemeljenje u Poslovniku. Što se mene lično tiče, uvijek sam za rad Parlamentarne skupštine, ali isključivo na temelju Ustava i Poslovnika kojim je regulisan rad parlamenta, u skladu sa ovlaštenjima Parlamentarne skupštine kao zakonodavnog tijela koje proizilazi isključivo iz Ustava BiH – poručila je Krišto.

Krišto je istakla da neki od poslanika i zvaničnika koriste epidemiju virusa korona za prikupljanje jeftinih poena.

– Voljela bih da imamo konkretne materijale, da smo u situaciji da možemo raspravljati o zakonskim rješenjima i da donosimo odluke koje bi bile dobre i za sprečavanje epidemije virusa korona i za oporavak privrede – naglasila je Krišto, zaključivši da se novonastala situacija koristi za populizam.