Krišto: Za BiH izuzetno važno da u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa EU

2
Foto: Savjet ministara BiH

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto istakla je danas na sastanku u Sarajevu sa njemačkim državnim ministrom za Evropu i klimu Anom Lirman da je od izuzetnog značaja za BiH da na predstojećem sastanku Evropskog savjeta u martu dobije odluku o otvaranju pristupnih pregovora.

S tim ciljem, kako je navela, Savjet ministara ostaje fokusiran na ispunjavanje neophodnih reformi iz osam plus jedan uslova, odnosno na 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Krištova je zahvalila Njemačkoj za snažnu podršku evropskoj perspektivi BiH, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Ona je Lirmanovu upoznala o aktivnostima koje se sprovode u vezi s izradom plana reformi za plan rasta za zapadni Balkan.

Krištova je upoznala Lirmanovu i o aktivnom razvoju modernog, konkurentskog, ekološki i klimatski održivog energetskog sistema.

Ona je naglasila da se samo kroz otvoreni dijalog i konsenzus u donošenju odluka od institucija i tijela vlasti BiH te poštivanjem ustavne strukture i nadležnosti institucija na svim nivoima vlasti može obezbjediti trajna stabilnost, prosperitet i provođenje neophodnih reformi.