Kuda ide SDS?

113
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Javnost u Republici Srpskoj ga je znala po gafovima, koji su, istine radi, više govorili o njegovom neobrazovanju. No, to mu nije smetalo da postane lider nekada najjače opozicione partije u Republici Srpskoj (SDS). Bez ikakvih ličnih rezultata i zasluga, što bi se reklo – ničim izazvan, Govedarica je od strane svog političkog mentora, prvog probosanca SDS-a Mladena Bosića, jednostavno samo određen za nasljednika na čelu stranke. Preteško bi bilo reći da je Vukota Govedarica odgovoran za sunovrat nekada najjače srpske stranke u Republici Srpskoj, ali da mu je kumovao, u to nema sumnje.

Potučen do nogu na predsjedničkim izborima, Govedarica je dozvolio sebi da ga na banjalučkom trgu za „predsjednika“ inauguriše Davor Dragičević, čime je svoju političku karijeru iz sfere tragike premjestio u sferu komike. Vukota Govedarica je propustio priliku da u političkoj istoriji Srpske ostane upamćen kao kandidat koji je izgubio od jačeg i boljeg. Izabrao je da u istoriju ode kao kandidat koji je više od 30.000 glasova razlike osporavao do trenutka dok mu na ulici nisu rekli: Dobro, ti si predsjednik.

Mlađani Gačanin je u političku scenu Srpske unio i neke novine, pa je na strančke skupove počeo dolaziti sa obezbjeđenjem iz Srbije, koje je trebalo da ga čuva od članova stranke kojoj je bio predsjednik. A onda je, kada se pomislilo da je Govedarica dao sve šta je mogao, projavio novu vještinu. Počeo je da prepričava sastanke na kojima nije bio, ali ne kao posmatrač, već kao akter. I onda je nestao sa političke scene, potisnut novim talasom „zvijezda“ partije u kojoj je bio šef.

Vukota Govedarica se nakon određenog medijskog tihovanja opet javio, odlakle bi drugo do s BN TV, da javnosti ispriča razgovor koji nije slušao, ali mu zna sve detalje. Govedarica zna da je Đukanović zvao Dodika da mu zaprijeti zabranom ulaska u Crnu Goru, samo ne zna da li je to Milo učinio prije ili poslije Dodikovog veta u Predsjedništvu na njegov dolazak u BiH. Zna Vukota za „još tridesetak poziva“, koje nije čuo, ali zna da su se desili, jer Dodik, inače, telefonom zove sve svoje poslanike da im kaže kako će glasati.

Nastup Vukote Govedarice i pošalice koje je nakog svojevrsnog medijskog egzila izgovorio nisu otkrili ništa novo o Vukoti. Priča o prijetnji Đukanovića Dodiku, u danu kada Dodik na najdirektniji način, dakle ne putem neproduktivnih deklaracija, poručuje predsjedniku Crne Gore da nije dobrodošao u BiH, govori da je SDS, osim članstva, politike, nacionalne i lične odgovornosti, izgubio i svaki smisao.