Kurc: Pristupanje balkanskih zemalja ključno za stabilnost Evrope

11
Foto: tellerreport.com

Pristupanje zemalja zapadnog Balkana EU ključno je za bezbjednosti i stabilnost Evrope, izjavio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

On je pozvao Evropsku uniju da pruži balkanskim zemljama stvarne izglede za pristupanje Uniji pred samit EU i zapadnog Balkana na Brdu kod Kranja.

Kurc je najavio da će podržati prijedlog Slovenije da se zemlje zapadnog Balkana prime u EU do 2030. godine.

– Moramo nastaviti da dajemo zemljama zapadnog Balkana kredibilne izglede za pristupanje – istakao je Kurc, uz napomenu da to uključuje kako ekonomsku tako i podršku naporima za sprovođenje reformi u zemljama regiona.

Kurc je rekao da će vakuum u regionu otvoriti vrata za druge zemlje, kao što su Kina i Turska, da popune prazninu i prošire uticaj na kontinentu, javio je portal „Euraktiv“.

Austrija odavno podržava ubrzani proces pristupanja zemalja zapadnog Balkana Uniji. Kurc je tokom posjete Srbiji u septembru naglasio da će EU biti kompletna tek kada joj se pridruže sve zemlje regiona.

Lideri EU sastaće se danas na Brdu kod Kranja u Sloveniji, radi neformalne večere, a sutra će im se na samitu pridružiti lideri zemalja zapadnog Balkana.