Kurc: Spriječiti novo zatvaranje, prepoznati regionalna žarišta

10
Foto: Michael Gruber/Getty Images

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ističe da želi sprečiti novo “zatvaranje”, zbog čega je važno da se regionalna žarišta brzo prepoznaju i spriječi širenje lanca zaraze korona virusom, za šta je neophodno i investiranje u brze testove.

– Korona virusom ćemo morati i dalje da se bavimo sve dok ne bude bilo lijeka ili vakcine. Aktuelna situacija se može porediti sa harmonikom, koja je stalno u pokretu. Biće uvijek koraka naprijed i nazad. Tako je i u drugim zemljama sa kojima razmjenjujemo informacije, kao što su Izrael i Australija. Moramo biti brži i kod testiranja, te ćemo investirati 390 miliona evra u brze testove – objasnio je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku Esterajh.

Naglasio je da, kada postoji zaraza, treba oboljele što prije izolovazi i prekinuti lanac zaraze, što je urađeno, na primjer, u pokrajini Gornjoj Austriji gdje su, zbog žarišta, zatvorene škole.

Istakao je da građani ne smiju nikada zaboraviti da virus nije nestao i da se pandemija nastavlja.

– Iako je lijepo vreme i završetak školske godine predstavlja razlog za radost, moramo ostati obazrivi. Potrošnja, jelo, kupovina su važni za našu privredu, ali neophodno je u tim aktivnostima poštovati potrebna pravila, prije svega držanja odstojanja – poručio je Kurc.

Ukazao je da maske ne treba baciti, jer će biti, vjerovatno, ponovo potrebne.

– Prije svega na jesen kada ponovo bude došlo do povećanja drugih oboljenja i virusa. Iz studija znamo da maske pomažu da se spriječi zaraza korona virusom i da se time štite drugi – naglasio je Kurc.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober poručuje da građani treba da budu oprezni i odgovorni, jer je virus i dalje među nama, te može, u slučaju neodgovornog ponašanja brzo izbiti.

Regionalna žarišta, prema njegovim riječima, moraju biti brzo suzbijena.

Najavio je da će policija od sada ponovo oštrije kontrolisati da li se građani pridržavaju postojećih korona-pravila, jer u mnogim ugostiteljskim objektima se ne pridržavaju pravila odstojanja, a i ne nose svi maske u gradskom prevozu.

U septembru, najavio je, planirano je uvođenje takozvanog “korona semafora”, na osnovu kojeg će biti vidljivo gdje postoji povećan rizik od zaraze.