Kurc zahtijeva pasoš EU o vakcinaciji

14
Foto: tellerreport.com

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc zahtijeva od EU uvođenje evropskog pasoša o vakcinaciji i prijeti da će, ako to ne bude usvojeno, Austrija naći način za uspostavljanje slobode kretanja i putovanja.

On je podsjetio da takav pasoš već ima Izrael, a da žele da ga uvedu i neke druge evropske zemlje. Tim pasošem treba da se omogući ponovo normalan život.

Uoči današnjeg Samita EU, Kurc se stavio na čelo onih koji podržavaju ideje o uvođenju pasoša o vakcinaciji.

– Želimo što je moguće brže da se vratimo normalnosti i maksimumu slobode. Sve dok postoji pandemija i virus to je moguće samo ako budemo imali mjere zaštite, da li kroz vakcinaciju ili testove – rekao je Kurc novinarima.

On je istakao da je, zbog toga, potreban evropski pasoš o vakcinaciji koji će omogućiti slobodno putovanje, a tako i odmor, prenosi Tanjug.

Kurc je najavio da će sa tom inicijativom istupiti na Samitu EU i dodao da ima mnoge saveznike, prije svega turističke zemlje kao što su Grčka, Kipar ili Malta, ali da i Španija, Hrvatska i Slovačka žele ovakav sertifikat o vakcinaciji.

Na drugoj strani Njemačka, Belgija i Holandija, ali i Francuska ne žele brze odluke s tim u vezi, a ministar za evropska pitanja Austrije Karoline Edštadler prenijela je da je to vidjela prilikom nedavne posjete Parizu kada je njeno zalaganje za pasoš o vakcinaciji naišlo na „zatvorena vrata“.

Kurc kaže da vidi šansu na postizanje evropskog dogovora, a ukoliko do toga ne dođe, poručio je da će Austrija samostalno osigurati slobodu kretanja i putovanja brojnim bilateralnim sporazumima, ali samo sa zemljama koje to žele.

– Do ljeta biće nam potreban pasoš o vakcinaciji – istakao je Kurc.