Kuzmanović: Livne doprinio dobrobiti srpskog i jevrejskog naroda

42
Foto: SRNA

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović rekao je da je Arie Livne svojim moralnim primjerom i neumornim radom izuzetno doprinio nacionalnom opstanku i dobrobiti srpskog i jevrejskog naroda.

Obraćajući se na komemoraciji povodom smrti Livnea u Banskom dvoru u Banjaluci, Kuzmanović je rekao da, kada se govori o Livneu, ustvari se govori o istoriji, dva herojska naroda, jevrejskom i srpskom kojima je Livne pripadao.

– Livne je svojim djelovanjem postigao izuzetne zasluge za duhovni i materijalni razvoj, za revitalizaciju kulturnih, profesionalnih i humanih veza Republike Srpske i Izraela – istakao je Kuzmanović.

Foto: SRNA

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je Arie Livne dao presudan doprinos u otvaranju mnogih kontakata između Banjaluke, Republike Srpske i srpskog naroda, sa jedne strane, i države Izrael i jevrejskog naroda sa druge strane.

– Teško je nabrojati koliko je kontakata omogućio između škola i sportskih klubova, muzeja, ustanova kulture, ministarstava, zdravstvenih ustanova, naučnih institucija, poslovnih ljudi, lokalnih zajednica, političko-diplomatskih kanala, medija i Jevrejske zajednice – istakao je Radojičić.

Radojičić je naglasio da je Livne dao ogroman doprinos njegovanju kulture sjećanja na Holokaust i na stradanje Srba i Jevreja u Drugom svjetskom ratu, ističući da je uvijek bio u misiji da se zločini ne zaborave, da se o njima uči, ponavlja i obilježava.

Foto: SRNA

On je istakao da su Livnea smatrali građaninom Banjaluke i Jerusalima, Republike Srpske, Srbije i Izraela, a po stavu i emocijama, mogao je biti smatran i Jevrejom i Srbinom, prije svega čovjekom velikog srca, znanja i dobrih namjera.

– Livne je prihvaćen kao posebna ličnost, koja je trajala mnogo prije nas, u naše vrijeme, a trajaće i poslije nas. Fascinirao je svojom životnom filozofijom i mudrošću, a naročito svojom memorijom jer se činilo da na svako pitanje ima krajnje logičan i jednostavan odgovor – zaključio je Radojičić.

Foto: SRNA

Direktor Jevrejskog kulturnog centra „Arie Livne“ Banjaluka Đorđe Mikeš rekao je da je Arie Livne napravio veliku karijeru u Izraelu, ali nikada nije zaboravio gdje su mu korijeni i da je svu svoju mudrost i energiju stavio u funkciju pomoći Srbiji i Republici Srpskoj.

– Livne je dao ogroman doprinos rehabilitaciji jevrejske opštine Banjaluka jer je brzo shvatio da su Jevreji u istoriji razvoja Banjaluke dali materijalni, kulturni i svaki drugi doprinos – rekao je Mikeš.

Mikeš je podsjetio da su Jevreji u Banjaluci, nažalost, stradali za vrijeme Drugog svjetskog rata, asimilirani u životu bez ikakvog materijalnog dobra teško čuvaju svoju tradiciju, a još teže mogu svoju i kulturu i istoriju prezentovati nekom drugom.

– Livne je bio na čelu tima koji je uz veliku podršku Vlade Republike Srpske i grada Banjaluka izgradio Jevrejski kulturni centar, a u okviru kojeg je izgrađena i mala sinagoga koju je Livne posvetio svojoj majci koja je izgubila život u logoru u Aušvicu – zaključio je Mikeš.

Foto: SRNA

Predsjednik Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva Zoran Pejašinović rekao je da je Livne bio čovjek 20. vijeka jer se u njemu rodio i formirao, osjetio je sva zla ovog svijeta, ali i doživio vaskrsnuće države Izrael.

– Livne je doživio začuđujući razvoj Izraela u čemu je i sam bio akter, ali i mnoge sukobe na Bliskom istoku i širom svijeta, te raspad SFRJ. U svim tim događanjima bio je i ostao dosljedan ljevičar i doživotni antifašista – istakao je Pejašinović.

Pejašinović je zaključio da je antifašizam duhovni amanet Arija Livnea, dok su njegove zadužbine Jevrejski kulturni centar i Društvo srpsko-jevrejskog naroda u Banjaluci.

Komemoraciji su prisustvovali srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Foto: SRNA

Ovom događaju prisustvovali su i predstavnici Jevrejskog kulrurnog centra „Arie Livne“ iz Banjaluke, Društva srpsko-jevrejskog prijateljstva, te ljudi iz oblasti zdravstva, kulture, obrazovanja, sporta.

Arie Livne umro je u Jerusalimu u 99. godini.