Lagumdžija nanosi štetu BiH i komplikuje odnose sa Rusijom

8
Foto: AFP

Ponašanje ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatka Lagumdžije samo nanosi štetu BiH, te komplikuje odnose sa Rusijom, izjavio je Srni poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić.

Vujičić je rekao da Lagumdžija, samovoljnim potpisivanjem zajedničkog saopštenja 47 zemalja kojim se „poziva Rusija da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine“, pokazuje da diplomatija koju on vodi dovodi do potpunog urušavanja ugleda BiH u svijetu, te komplikuje odnosu unutar zemlje.

On je istakao da Lagumdžija bespotrebno iskače mimo stava srpskog člana Predsjedištva BiH Željke Cvijanović i Predsjedništva uopšte, za koje je rekao da nikada nije raspravljalo o toj tački.

Vujičić je podsjetio da je Predsjedništvo BiH jedino nadležno za spoljnu politiku, kao i da grijanje u Sarajevu zavisi od isporuke ruskog gasa.

Lagumdžija je sporno zajedničko saopštenje juče potpisao u Njujorku bez odobrenja Predsjedništva BiH koje je jedino nadležno za kreiranje spoljne politike.

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da to što je Lagumdžija u lično ime potpisao nečije saopštenje, ne znači da iza toga stoji BiH, niti njena vlada koje inače nema.