Lajčak: Nema sveobuhvatnog sporazuma bez zajednice srpskih opština

13
Foto: REUTERS/Francois Lenoir

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da nema normalizacije odnosa bez zajednice opština sa srpskom većinom i pozvao političare (samoproglašenog) Kosova da formiraju zajednicu srpskih opština (ZSO).

On je u obraćanju novinarima rekao da je Sporazum o ZSO postignut u Briselu 2013. godine, a zatim 2015. godine, ali nije sproveden.

– Tu je i mišljenje Ustavnog suda Kosova. Zajednica se mora uspostaviti u skladu sa Ustavom Kosova – rekao je Lajčak i naglasio da bi o statutu ZSO trebalo raspravljati na nekom sljedećem sastanku, te da detalji o ZSO treba da budu dogovoreni prije sporazuma.

Prema njegovim riječima, sprovođenje budućih dogovora će uslijediti tek kada se potpiše konačan sporazum između (samoproglašenog) Kosova i Srbije.

– Bez ZSO neće biti normalizacije odnosa Kosova i Srbije – rekao je Lajčak, naglašavajući da na njemu nije da precizira šta znači normalizacija odnosa i da je kompromis dobro poznat princip u bilo kom pregovaranju.

Pregovori su, kako je istakao, teški i zato obje strane moraju biti spremne da urade svoj dio posla, a dijalog će biti nastavljen o pitanjima o kojima do sada nisu postignuti dogovori.

Lajčak je naveo da je tokom protekla dva dana u Prištini ima 25 sastanaka sa političkim liderima i da je stvorio preciznu sliku političke situacije na Kosovu i Metohiji.

– Ovo je bila moja druga posjeta Kosovu tokom koje je pregovarano o sveobuhvatnom pravno obavezujućem sporazumu između Kosova i Srbije, kojim će se pomoći stabilizaciji regiona – rekao je on.

Lajčak je najavio da će večeras otputovati u Beograd i sastati se sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.