Lav Nikolajevič Tolstoj – klasik iz Jasne Poljane

58
Foto: culture.ru

Svjetski književni klasik, ruski pisac Lav Nikolajevič Tolstoj (1828-1910), autor „Rata i mira“ i „Ane Karenjine“, rođen je na današnji dan 1828. godine.

Tolstoj je napisao prva djela na Kavkazu, gdje se kao dobrovoljac borio protiv Turaka. Poslije Krimskog rata, u kojem se borio kao oficir, povukao se na imanje u Jasnu Poljanu.

Razobličavao je teško društveno stanje u Rusiji, pisao protiv brakova sklapanih radi interesa, nepravednih sudova, rata, licemjerja, sporio se sa Ruskom pravoslavnom crkvom…

Tolstoj je opisivao bijedu seljaka i sve vidove nasilja.

Zbog realnog prikazivanja života, dolazio je u sukob sa vlastima i sa Ruskom pravoslavnom crkvom, koja ga je ekskomunicirala.

Lav Nikolajevič Tolstoj umro je 1910. godine na željezničkoj stanici Astapovo.

Tolstoj je napisao: romane „Rat i mir“, „Vaskrsenje“ i „Ana Karenjina“, pripovijetke „Sevastopoljske priče“, „Kozaci“, „Otac Sergije“, „Krojcerova sonata“, „Hadži-Murat“ i „Narodne priče“, drame „Živi leš“, „Carstvo mraka“ i „Svjetlost u tami svijetli“, studije „Šta je umjetnost“, „Moja ispovijest“, „U čemu je moja vjera“, „Ne mogu da ćutim!“ i „Pa, šta da radimo?“, te memoare „Djetinjstvo“, „Dječaštvo“ i „Mladost“.