Lavrov: Ako se Rusija pita – rata biti neće

11
Foto: Mikhail Tereshchenko/TASS

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je u razgovoru sa novinarima izjavio da Moskva ne želi rat, ali da neće dozvoliti Zapadu da na najgrublji način ignoriše njene interese.

– Ako je do Rusije – rata biti neće. Međutim, Rusija neće dozvoliti Zapadu da na najgrublji način ignorišu naše interese. Pregovori po pitanju bezbjednosnih garancija sa SAD i NATO nisu završeni – kazao je Lavrov odgovarajući na pitanje glavne urednice Sputnjika i televizije RT Margarite Simonjan da li postoji šansa da do rata uopšte dođe.

Govoreći o bezbjednosnim garancijama Lavrov je kazao i da u odgovoru SAD i NATO postoje i određene „racionalne tačke“.

– Ne mogu da kažem da su pregovori završeni. Amerikanci i lideri NATO su, kao što znate, preko mjesec dana razmatrali poprilično jednostavne prijedloge koje smo iznijeli po pitanju garancija bezbjednosti. Mi smo njihove odgovore dobili tek prekjuče, i kao što je u njihovom stilu, ti odgovori su veoma zamršeni iako postoje određene racionalne tačke, doduše po drugorazrednim pitanjima – rekao je on.

Takođe je izjavio i da je odgovor NATO, za razliku od odgovora SAD, isuviše ideologizovan.

– Američki odgovor je primjer diplomatske pristojnosti. Odgovor NATO je isuviše ideologizovan, do te mjere da me je pomalo bilo sramota za one koji su pisali taj odgovor – dodao je Lavrov.