Lavrov: Borba protiv revizije ishoda Drugog svjetskog rata

12
Foto: RIA Novosti

Ruska diplomatija će nastaviti da se bori protiv pokušaja revizije ishoda Drugog svjetskog rata, poručio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

– U narednih nekoliko dana u Njujorku će početi 76. sjednica Generalne skupštine UN. S tim u vezi vrijedi podsjetiti da su univerzalno priznati rezultati Drugog svjetskog rata, zapisani u povelji svjetske organizacije, sveti. Ruska diplomatija će nastaviti da suzbija pokušaje njihove revizije, bez obzira na izvor – rekao je Lavrov.

On se u video-poruci obratio učesnicima foruma „Habarovski proces: istorijske lekcije i savremeni izazovi“

Lavrov je podsjetio da je ovaj forum posvećen suđenju u Habarovsku u decembru 1949. godine grupi japanskog vojnog osoblja optuženoj za stvaranje hemijskog i bakteriološkog oružja koje je testirano na živim ljudima, prenio je TASS.

– Arhivski materijali predstavljeni na izložbi jasno ukazuju na ulogu Ministarstva spoljnih poslova naše zemlje u organizovanju suđenja u Habarovsku. Ruske diplomate su efikasno objasnile savezničkim silama razloge zašto je ovo suđenje potrebno – rekao je Lavrov.

Glavni razlog, kako je pojasnio, bio je da zločini „Jedinice 731“ i drugi u japanskim borbenim snagama, koji su se bavili nehumanim eksperimentima na ratnim zarobljenicima, nisu bili dovoljno prikazani u materijalima Tokijskog tribunala 1946-1948.

Ruski ministar spoljnih poslova istakao je da je u tom pogledu habarovsko suđenje postalo važan dodatak tokijskom sudu jer se prvi put govorilo o užasima upotrebe biološkog oružja.

– Suđenje je pokazalo svijetu užasnu stranu militarističkog Japana. Presuda koju je donio sud dala je objektivnu ocjenu počinjenih zločina. Od suštinskog je značaja da se i sadašnje i buduće generacije sjećaju zvjerstava japanskih militarista koji su ostavili krvav trag u istoriji čovječanstva. Nemamo moralno pravo da ovo zaboravimo – naglasio je Lavrov.