Lavrov: Moskva i Minsk preduzimaju mjere za zaštitu od mogućih nasrtaja zapadnih susjeda

10
Foto: radiosarajevo.ba

Sporazumi predsjednika Bjelorusije i Rusije, Aleksandra Lukašenka i Vladimira Putina, u oblasti odbrane i vojno-tehničke saradnje bili su blagovremeni u smislu obezbjeđivanja spremnosti zemalja za svaki razvoj događaja, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrovna sastanku sa bjeloruskim predsjednikom u Minsku.

– Potpuno se slažem da su dogovori koje dva predsjednika postižu u oblasti naše vojno-tehničke, vojne i odbrambene saradnje veoma blagovremeni u pogledu spremnosti za svaki razvoj događaja. Mi smo mirni ljudi, ali oklopni voz stoji tamo gdje je potrebno – rekao je Lavrov.

Osvrćući se na rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini, Lavrov je rekao da Rusija zajedno sa svojim bjeloruskim saveznicima i prijateljima preduzima sve neophodne mjere za zaštitu od mogućih nasrtaja zapadnih susjeda.

– Vidimo kako se na sjeveru Evrope, koji je u velikoj mjeri bio neutralna teritorija, sada razmješta NATO – Finska i Švedska – sve je to veoma blizu naših granica – objasnio je on.

Lavrov je nakon sastanka rekao da Rusija i Bjelorusija imaju zajednički stav o tome koje ciljeve treba postići u toku specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

– Ovdje imamo jedinstven stav o tome koje ciljeve treba postići i kako obezbijediti da od naših susjeda ne dolaze nikakve prijetnje ni Rusiji ni Bjelorusiji – dodao je on.

Ruski ministar dodao je da tokom posjete Minsku želi da razgovara o situaciji koja se razvila kao rezultat „politike Zapada ka potpunoj dominaciji“.

– Sjednica dva kolegijuma (ministarstva spoljnih poslova Bjelorusije i Rusije u četvrtak u Minsku) pravovremenija je nego ikad. Pitanja o kojima ćemo razgovarati odnose se na situaciju koja se razvila zbog politike naših zapadnih kolega za totalnu dominaciju, na čelu sa Amerikancima koji su sve ostale postrojili. I to se vidi u stavu NATO-a i Evropske unije. Tim putem već je krenuo Savjet Evrope. A u OEBS-u se gomilaju mnogi problemi – rekao je Lavrov.

On je objasnio da je ova tema jedno od glavnih pitanja na dnevnom redu predstojeće zajedničke sjednice kolegijuma ministarstava spoljnih poslova dvije zemlje.

– Zajedno sa saradnjom u međunarodnim organizacijama, gdje nam je važno da spriječimo privatizaciju sekretarijata, što takođe pokušava da učini Zapad – naglasio je Lavrov.

Prema njegovim riječima, „posebno je važno koordinisati dejstva u oblasti ljudskih prava – Savjeta UN za ljudska prava i drugih mehanizama – gdje Zapad očigledno pokušava da politizuje rasprave koje treba da idu na osnovu postojećih normi međunarodnog humanitarnog prava – zaključio je on.