Lavrov: SAD formirale antirusku koaliciju koja isporučuje Kijevu oružje

5
Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Sjedinjene Američke Države su stvorile antirusku koaliciju od 54 zemlje koja, isporukama oružjem i pružanjem pomoći kijevskom režimu, nastoji da Rusiji nanese strateški poraz, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Danas su SAD ujedinile 54 zemlje u koaliciju koja pumpa Ukrajinu oružjem, koja u ovu zemlju šalje razne vojne specijaliste i stručnjake i pomaže u navođenju oružja na dalekometne ciljeve, uključujući naoružanje – rekao je Lavrov na sastanku sa predstavnicima diplomatskih misija akreditovanih u Moskvi.

Ministar je dodao da antiruska koalicija pruža pomoć Kijevu „samo da Rusija ne bi pobijedila“.

On je dodao da su apsurdne izjave Zapada da bi baltičke države, Švedska i Finska mogle da budu „sljedeće“ nakon specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini.

– Nedavno je bivši generalni sekretar NATO-a Anders fog Rasmusen, koji radi kao konsultant ili savjetnik tima (ukrajinskog predsjednika Vladimira) Zelenskog, izjavio da Zapad vidi Ukrajinu kao „odbrambeni bedem“ ispred Rusije. Mentalitet je sljedeći: sve što je povezano sa Ukrajinom mora da se iskoristi da se Rusiji, kako kažu, nanese strateški poraz. Oni direktno kažu: „Ako Rusija pobijedi i odbrani svoje interese u ovom ratu, onda će sljedeće biti baltičke države, Švedska, Finska“ – objasnio je on.

Naglasio je da je slične izjave dao, između ostalog, i predsjednik SAD Džozef Bajden.

– Apsurd ovakvih izjava je jasan svima, svakome ko se iole razumije u istoriju i shvata ciljeve koje smo otvoreno, ne krijući, objavili u vezi sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini. Mi otklanjamo istorijsku nepravdu. Otklanjamo pokušaje da se ne samo preinačuje istorija naroda naše zemlje, već da se ova istorija zauvijek zaboravi i savremene teritorije na kojima su Rusi i drugi narodi Rusije vijekovima živjeli pretvori u odskočnu dasku koju bi NATO, na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama, koristio da ugrozi bezbjednost Ruske Federacije. Ponavljam, ništa se ne mijenja. Napoleon i Hitler, a sada Sjedinjene Američke Države pronašli su oblik napada na Rusiju – naglasio je ruski ministar.

Lavrov je primijetio da Zapad ubjeđuje neke zemlje da predaju rusko oružje Ukrajini, a da o tome ne obavijeste Moskvu, ruske vlasti su u kontaktu sa takvim državama.

– Postoji čisto komercijalni aspekt. Oružje, kada se isporučuje legalno, transparentno i otvoreno, isporučuje se na osnovu dokumenata, među kojima je i sertifikat krajnjeg korisnika. U skladu sa ovim sertifikatom, primalac oružja nema pravo da ga preprodaje ili preusmjerava bilo gdje bez saglasnosti zemlje isporučioca – objasnio je Lavrov.

Naveo je da je Moskva zabilježila „nekoliko ovakvih slučajeva u posljednjih godinu i po dana“.