Lavrov: Švajcarskoj se ne može vjerovati kao posredniku

9
Foto: RIA Novosti

Ponuda Švajcarske da postane posrednik u vezi sa Ukrajinom neće proći jer Bern nije vrijedan povjerenja, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

– Oni (Švajcarska) sada pokušavaju da budu posrednik u Ukrajini – ništa neće izaći iz toga. Ovo nije igrač kome se može vjerovati – rekao je on na 13. Konferenciji o Bliskom istoku Valdajskog kluba za diskusiju.

Predsjednik Švajcarske Konfederacije Viola Amherd rekla je poslije sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim 15. januara da je on zatražio da se organizuje mirovna konferencija na visokom nivou, a Bern je pozitivno odgovorio na ovaj zahtjev.

Sa svoje strane, švajcarski ministar spoljnih poslova Ignasio Kasis izjavio je u Davosu 14. januara da bi Rusija trebala da bude uključena u diskusiju o mirovnom rješenju.

Švajcarska, koja nije članica NATO-a i EU, podržava antiruske sankcije EU. Ruska Vlada je usvojila 2022. godine spisak stranih država i teritorija koje vrše neprijateljske radnje protiv Rusije, njenih kompanija i građana. Na ovoj listi je i Švajcarska Konfederacija.