Le Pen: Krim se ujedinio sa Rusijom na osnovu rezultata referenduma

20
Foto: REUTERS/Sarah Meyssonnier

Krim se ponovo ujedinio sa Rusijom na osnovu rezultata referenduma koji je održan na Krimskom poluostrvu 2014. godine, izjavila je kandidat Nacionalnog saveza na predsjedničkim izborima u Francuskoj Marin le Pen za radio-stanicu „Frans blu“.

– Krim je postao dio Rusije na osnovu ishoda referenduma – naglasila je ona na pitanje o statusu Krima.

Le Penova je, zajedno sa trenutnim predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, prošla u drugi krug izbora koji se održava 24. aprila, podsjeća TASS.

Nakon svrgavanja bivšeg ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča u državnom udaru u februaru 2014. godine, masovni protesti održani su na Krimu i u istočnoj Ukrajini.

Vrhovni savjet Krima i Gradski savjet Sevastopolja usvojili su 11. marta 2014. godine deklaraciju o nezavisnosti, a krimske vlasti su četiri dana kasnije održale referendum o ponovnom ujedinjenju sa Rusijom.

Na referendumu je većina glasača podržala ideju o ujedinjenju sa Rusijom. Izlaznost je bila 80 odsto, a ideju je podržalo 96,77 odsto glasača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je 18. marta 2014. godine sporazum o ujedinjenju Krima sa Rusijom. Ukrajina, SAD i EU odbile su da priznaju nezavisnost Krima i odluku o ujedinjenju sa Rusijom.