Liban: Šteta u Bejrutu procjenjuje se na tri do pet milijardi dolara

102

Šteta prouzrokovana eksplozijom u lučkom dijelu Bejruta mogla bi se procijeniti na između tri i pet milijardi dolara, izjavio je guverner libanske prijestonice Marvan Abud.

On je za televiziju LBC rekao da su u nesreći poginula i desetorica vatrogasaca koji su poslati na mjesto gdje se dogodila eksplozija.

Abud smatra da bi nakon eksplozije bez kuća moglo ostati nekoliko stotina građana, javio je TASS.

Foto: news.sky.com

Snažna eksplozija dogodila se sinoć u lučkom dijelu Bejruta, blizu pomorske baze, a detonacija se osjetila i u naseljenom području libanske prijestonice.

Detonacija je uništila ili oštetila nekoliko desetina zgrada i automobila, a u mnogim dijelovima grada su razbijeni prozori na zgradama.

Vlasti su saopštile da je eksploziju izazvala detonacija 2.700 tona amonijum nitrata, koji se nalazio u skladištu nakon što je 2015. godine zaplijenjen na carini.

Od eksplozije je poginulo najmanje 100 ljudi, a povrijeđeno više od 4.000.

Foto: AP/Hassan Ammar

Supruga ambasadora Valtmansa teže povirjeđena

Supruga Ambasadora Holandije u Libanu Jana Valtmansa teže je povrijeđena u eksploziji koja se juče dogodila u luci u Bejrutu, saopšteno je iz holandskog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol Ministarstva rekao je da je Valtmansova supruga primljena u bolnicu.

Prema riječima portparola, eksplozija je nanijela značajnu štetu zgradi Ambasade Holandije u Bejrutu, a ranjeno je još četvoro ljudi povezanih sa holandskom diplomatskom misijom u Libanu.

Foto: AFP