Ljiljana Blagojević dobitnica nagrade „Pavle Vuisić“

232
Foto: Miroslav Milić/ATA Images

Glumica Ljiljana Blagojević dobitnica je ovogodišnje nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umjetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, saopšteno je danas iz Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Nagradu, koja se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, monografije i dokumentarne filmske istorije o dobitniku, biće po tradiciji uručena na otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma „Filmski susreti“ u Nišu.

Blagojević je na filmu debitovala 1978. godine epizodnom ulogom u filmu „Boško Buha“ reditelja Branka Bauera, a svoju prvu glavnu ulogu ostvarila je u filmu Emira Kusturice „Sjećaš li se Doli Bel“ iz 1981 godine.

Do sada je snimila više od 50 filmova.

Godine 1996. postala je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a na sceni je odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

Trenutno radi na snimanju filma i serije „Heroji Halijarda“ reditelja Radoša Bajića, a pojavljuje se i u predstojećoj kriminalističkoj seriji „Kljun“ Jelene Gavrilović i Uroša Tomića.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na ovim prostorima, među kojima su Nagrada Žanka Stokić, Sergej Bondarčuk, Carica Teodora, Nagrada Joakim Vujić, Zlatni beočug i Zlatna antena.