Lovrinović: Mehmedović vidi BiH jedino kao bošnjačku

28
Foto: SRNA

Šef Kluba HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nikola Lovrinović uputio je pismo visokom predstavniku EU za spoljnu i bezbjednosnu politiku Žozepu Borelju u kojem ga upozorava da poslanik SDA Šemsudin Mehmedović vidi BiH jedino kao bošnjačku, što je vrlo opasno.

Lovrinović je istakao da je Borelj vjerovatno zatečen silinom nebuloznih političkih opservacija koje mu je Mehmedović nedavno uputio u pismu.

– Ali Vam moramo reći da mi nismo jer je Mehmedović jedni koji najviše doprinosi nesporazumima u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i da je, takođe, osoba koja često učestvuje u stvaranju političkih tenzija u javnosti – naveo je Lovrinović u pismu Borelju.

On je ocijenio da je teško razumno tumačiti ostrašćene političke stavove koji su najčešće zasnovani na fundamentalizmu, bez ikakvih uporišta u demokratiji i demokratskom načinu ponašanja u politici.

Lovrinović je naveo da je ono što je Mehmedović izrekao krivično djelo po Krivičnom zakonu BiH, jer se odnosi na krivično djelo širenja mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

On je napomenuo da su Hrvatska i Hrvati imali pozitivnu ulogu u stvaranju BiH i da stoje i danas iza Hrvata u BiH, te da je to logično.

– Mehmedović je osoba koja kao da je izgubila dodir sa stvarnošću, dogovorenim mirovnim sporazumima i realnošću. Njegovi politički ciljevi su očito drugačiji od onoga što su potpisali i njegovi predstavnici u Vašingtonu i Dejtonu – ocijenio je Lovrinović.

Lovrinović je istakao da Mehmedović vidi BiH samo kao bošnjačku, što je vrlo opasno, a da je još opasnije to što se od njegovih stavova ne ograđuje SDA.

– Njegovo fašističko opserviranje Trećeg rajha bilo bi potpunije kada bi rasvijetlio ulogu i svojih političkih predaka iz tog vremena – naglasio je Lovrinović i dodao da ostaje nada da su i u SDA „zatečeni Mehmedovićevim nebuloznim političkim stavovima“.

On je ocijenio da je žalosno što bi Mehmedović u parlamentu BiH trebao biti učesnik u traženju političkih rješenja.

– Ne znamo šta je to sporno u demokratskom svijetu tražiti sprovođenje potpisanih sporazuma, a posebno mirovnih i vjerujemo da Vas ne treba posebno podsjećati da je politička pozicija Hrvata u BiH potpuno narušena u odnosu na navedene sporazume – napomenuo je Lovrinović.

On je istakao da je samo na Ustav Federacije BiH bilo više od 100 intervencija OHR-a bez saglasnosti Hrvata, da se intervenisalo i kada je riječ o Izbornom zakonu i nizu drugih zakona, što je gotovo potpuno promijenilo dogovoreno stanje.

– Posljednje uporište za odbranu političke pozicije hrvatskog naroda ostali su domovi naroda i Predsjedništvo BiH – upozorio je Lovrinović.

Lovrinović je poručio Borelju da će sve učiniti da BiH bude zemlja ravnopravnih konstitutivnih naroda i drugih koji u njoj žive i da ih na tom putu „neće zaustaviti fundamentalisti ovoga tipa“.

Mehmedović je nedavno uputio Borelju pismu u kojem je naveo, između ostalog, da „EU mora shvatiti da mora ugasiti Treći rajh na Balkanu nakon okončanja Nirnberga, odnosno sprovesti presude međunarodnih sudova ili će u suprotnom učestvovati u oživljavanju i razbuktavanju Trećeg rajha koji je divljao devedestih Bosnom“.