Lukač: Identifikovan migrant koji je potegao oružje, MUP kontroliše situaciju

43
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač rekao je da su pripadnici MUP-a Srpske na prostoru Laktaša uhapsili 18 ilegalnih migranata među kojima je identifikovano i uhapšeno lice koje je poteglo pištolj i time zaprijetilo službenici MUP-a, kao i da su svi mogranti stavljeni pod kontrolu.

– Svi ti migranti su stavljeni pod kontrolu, a nadležno tužilaštvo, koje je upoznato o slučaju odrediće se prema tom krivičnom djelu i licima koja su učestvovala u incidentu. Ostali migranti, koji su tu bili samo prisutni i koji nisu napravili neki prekršaj i krivično djelo, predati su Službi za poslove sa strancima – rekao je Lukač na konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini.

On je istakao da su migranti bili u napuštenoj kući, te precizirao da je prilikom jučerašnje intervencije policije jedan od migranata potegao pištolj na policajku koja je opravdano upotrijebila oružje i pucala dotičnom iznad glave nakon čega se grupa migranata razbježala.

– Bila je angažovana Žandarmerija i SAJ koji su brzom akcijom i uz pomoć Helikopterskog servisa uhapsili pomenute migrante – rekao je Lukač.

On je naglasio da je broj migranata u Srpskoj u posljednje vrijeme povećan, te da je MUP zbog toga povećao prisustvo na mjestima njihovog ulaska na teritoriju Republike.

– Cilj je migrante staviti pod kontrolu i to MUP za sada radi veoma uspješno – rekao je Lukač.

On je podsjetio da u posljednje vrijeme migranti u Srpsku stižu autobusima, te da MUP u tom smislu kontroliše situaciju i na banjalučkoj autobuskoj stanici, odakle migranti idu uglavnom prema Unsko-sanskom kantonu u Federaciji BiH.

– Ima i onih koji dolaze na drugi način, kao i krijumčara koji prevoze migrante za novac i mi smo većinu tih krivičnih djela procesuirali što ćemo nastaviti. Poručujemo da će svi oni koji to rade biti sankcionisani – rekao je Lukač.

On je dodao da ima migranata koji dolaze pješke i da mnogi preko opština na Savi pokušavaju da pređu u Hrvatsku.

– I na tom području policija kontroliše teritoriju, privodimo migrante i predajemo ih nadležnim organima – rekao je Lukač.