Lukač otvorio „Policijadu 2022“ i poručio: Mladi policajci su budućnost MUP-a Srpske

22
Foto: RTRS

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač otvorio je danas u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke sportske igre radnika Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske „Policijada 2022“ koja je okupila 725 učesnika, što je najveći broj od kako se održava ova manifestacija.

Lukač je rekao novinarima nakon otvaranja da se ova „Policijada“ organizuje nakon pauze od dvije zbog pandemije virusa korona tokom koje se nisu održavale sportske policijske igre.

On je naveo da je u posljednjih osam godina podmlađena policija u Srpskoj, te da je odškolovano skoro 2.000 mladih policajaca, uključujući i generacije koje se nalaze na Policijskoj akademiji.

– Dobili smo sve više mladosti u MUP-u i sve više onih koji su zainteresovani za ovakve vidove druženja i sportske igre – rekao je Lukač.

On je istakao da će ovo biti kvalitetno sportsko takmičenje sa pravim sportskim duhom, ali i prilika za druženje.

Predsjednik Sindikata radnika unutrašnjih poslova Srpske Anica Jondić rekla je da je ovo najmasovnija „Policijada“ do sada koja je okupila učesnike iz svih policijskih uprava od Mrkonjić Grada do Trebinja i prva ovakva manifestacija koja se organizuje u Centru za obuku MUP-a.

– Mi ćemo se ovdje takmičiti, družiti, sportski nadmetati, ali ono što nam je najbitnije je da smo ovdje i da osjetimo taj duh zajedništva i budemo jedni drugima međusobna podrška i na sportskim terenima, kao što smo to prilikom obavljanja vrlo teških, rizičnih i specifičnih poslova policije Srpske – navela je Jondićeva.

Ona je dodala da je ovo i dobra prilika da se pripadnici MUP-a na kratko odmaknu od teških poslova i zadataka.

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje Mile Šikman rekao je da je ovo 15. po redu „Policijada“, podsjetivši da je prva organizovana 1998. godine sa nešto oko 200 učesnika, te da je svake godine manifestacija bila masovnija.

– Ove godine imamo 26 ekipa iz svih organizacionih jedinica MUP-a koje će se takmičiti u osam disciplina. Cilj „Policijade“ nije samo sportsko nadmetanje, nego i druženje i izgradnja zajedništva među našim pripadnicima – istakao je Šikman.

Dušan Rakić iz Policijske uprave Doboj, koji se takmiči u karateu, rekao je da je velika čast učestvovati na policijskim igrama i da će sve proteći u fer-plej atmosferi, kao i da je ovo jedno lijepo druženje.

On je dodao mu je ovo peta „Policijada“ i da iskustva na ovim takmičenjima ima još iz studentskog doba.

„Policijada“ je organizovana povodom 4. aprila Dana policije i 30 godina postojanja MUP-a Republike Srpske.