Lukač: Podneseno 208 izvještaja protiv 288 lica zbog korupcije

27
Foto: SRNA

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da je resorno ministarstvo ove godine podnijelo 208 izvještaja protiv 288 lica koja su počinila razna koruptivna djela, čime je pričinjena šteta veća od 12,5 miliona KM.

Lukač je rekao da su među koruptivnim djelima najviše zastupljena zloupotreba ovlaštenja, od poslovnih prevara do primanja mita, a osumnjičeni su pribavili sebi ili drugima sa kojima su sarađivali protivpravnu imovinsku korist od 13,5 miliona KM.

– Te cifre govore da je riječ o koruptivnim djelima koja prati velika šteta našim institucijama, građanima, ali i samoj Republici Srpskoj – rekao je Lukač novinarima u Banjaluci uoči okruglog stola pod nazivom „Unapređenje i razvoj sistemskog odgovora MUP-a Srpske na pojavu korupcije“.

On je naglasio da MUP Srpske sistemski radi na borbi protiv korupcije, te da statistički podaci pokazuju da je u BiH najviše doprinio toj borbi.

Lukač je istakao da se MUP Republike Srpske na prvom mjestu bori protiv korupcije u sopstvenim redovima, navodeći da je ove godine protiv policajaca pokrenuto više postupaka, te da su protiv 10 pripadnika MUP-a podneseni izvještaji o učinjenim koruptivnim djelima.

Okrugli sto organizovan je povodom 9. decembra – Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.