Lukašenko igra hokej dok mu EU prijeti novim sankcijama

8
Foto: president.gov.by

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko igrao je danas hokej na ledu, očigledno nezabrinut pretnjama novim međunarodnim sankcijama zbog migrantske krize na granici sa Evropskom unijom, javlja Rojters.

Ovaj 67-godišnjak, koji je na vlasti 27 godina, pojavio se u crvenoj opremi i pozirao kamerama na hokejaškom terenu, prema slikama objavljenim na njegvom sajtu, uz informaciju da je predsjednikov tim pobijedio ekipu iz regiona Minsk rezultatom 5-2.

Foto: president.gov.by

Na snimcima za koje Rojters ocijenjuje da su možda tempirani da prikažu atmosferu ravnodušnosti zbog sukoba bjeloruskog predsjednika sa Zapadom, može da se vidi Lukašenko kako upućuje pak prema golu i pozdravlja se pesnicama sa kolegama iz tima, u jednom trenutku izazivajući ovacije iz publike.

Foto: president.gov.by

Brisel optužuje Minsk da je organizovao „hibridni napad“ na Evropsku uniju tako što je dovezao hiljade migranata, uglavnom sa Bliskog istoka, i usmjerava ih da pokušaju ilegalno da pređu u Poljsku, a EU se sprema da uvede nove sankcije Bjelorusiji.

Hokejaški snimak ne aludira na ovu krizu, ali je iz kabineta bjeloruskog predsjednika ranije danas saopšteno da je Lukašenko naredio distribuciju i isporuku humanitarne pomoći migrantima na granici, navodi Rojters.

U drugoj izjavi, u intervjuu za ruski mjesečnik „Nacionalna odbrana“, Lukašenko je, kako prenosi britanska agencija, poručio da mu je potreban mobilni balistički raketni sistem „Iskander“, koji ima domet do 500 kilometara i može da nosi konvencionalne ili nuklearne bojeve glave i da želi da ga rasporedi na jugu i zapadu zemlje.