Lula da Silva: Bolsonarove vlasti počinile genocid nad narodom Janomami u Amazonu

5
Foto: intermagazin.rs

Novi brazilski predsjednik Luiz Ignasio Lula da Silva optužio je administraciju bivšeg predsjednika Žaira Bolsonara da je počinila genocid protiv naroda Janomami u Amazonu.

Lula je posjetio amazonsku državu Roraima kako bi osudio težak položaj Janomamija, čija su zaštićena zemljišta ugrožena zbog zanemarivanja vlasti i ekspanzije ilegalnog rudarstva, prenio je Gardijan.

– Ono što sam vidio u Roraimi, a jače je od samo humanitarne krize, to je genocid. Vidio sam zločin s predumišljajem protiv Janomamija, koji je počinila vlada koja nije marila za patnju brazilskog naroda – naveo je Lula na Tviteru.

Ministar pravde Flavio Dino rekao je da će naložiti policiji istragu povodom navoda da su nad Janomami narodom počinjeni zločini, uključujući i genocid.

Britanski list navodi da su se užasavajuće fotografije iznemogle djece i odraslih iz Janomamija pojavile uoči Lulinog putovanja, otkrivajući razmjere zdravstvene krize sa kojom se suočava oko 30.000 starosjedilačkih stanovnika ove teritorije.

– Fotografije su me uzdrmale jer je nemoguće razumjeti kako država kao što je Brazil može da zanemari naše starosjedioce do te mjere – rekao je Lula novinarima u gradu Boa Vista.

Lula, koji je preuzeo funkciju 1. januara, okrivio je prethodnika da je zanemarivao starosjedilačke zajednice i da je ohrabrivao hiljade rudara da preplave enklavu Janomami veličine Portugala.

– Osim zanemarivanja prošle vlasti, glavni uzrok ovog genocida je invazija 20.000 ilegalnih rudara, čije je prisustvo ohrabrivao bivši predsjednik. Rudari su otrovali rijeke živom, izazivajući razaranje i smrt. Više neće biti genocida – naveo je Lula.