Mađar: Cilj je da poljoprivrednici postanu konkurentniji na tržištu

19
Foto: SRNA

Zamjenik ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Levente Mađar rekao je danas u Gradišci da je poljoprivreda osnova za razvoj zemlje, te da je cilj programa podrške mađarske Vlade privredi u Srpskoj modernizacija opreme za poljoprivredne proizvođače, kako bi oni postali konkurentniji na tržištu.

Mađar je istakao da je između Mađara i Srba proteklih godina formirano iskreno prijateljstvo, koje je ovim projektom i konkretizovano.

– Željeli smo da to prijateljstvo sa naše strane izrazimo konkretnim stvarima, te smo zato bili otvoreni za prijedlog Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske „Progresus“ da pokrenemo program privrednog razvoja u Srpskoj – rekao je Mađar, obraćajući se u Gradišci na svečanosti promocije programa podrške Vlade Mađarske privredi u Republici Srpskoj.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

On je naveo da je oblast poljoprivrede izabrana jer je ona osnova razvoja i opstanka Srpske i BiH.

– U Mađarskoj vjerujemo da se budućnost zemlje zasniva na razvoju poljoprivrede. Modernizacijom vaše opreme i proizvodnje, kako biste postali konkurentniji, izražavamo poštovanje prema vama, kao i našu namjeru da pružimo podršku BiH i Srpskoj da ovo postane prosperitetna regija – rekao je Mađar.

Jaglica: Poljoprivrednici pokazali veliko interesovanje

Direktor Fondacije za održivi razvoj Republike Srpske „Progresus“ Andrea Jaglica izrazila je zadovoljstvo jer su poljoprivrednici u Srpskoj pokazali veliko interesovanje za ovaj projekat.

– To ukazuje i da je ovaj program važan za Srpsku, da je vrijedan i da će uspjeti – rekla je Jaglica.

Ona je zahvalila predsjedniku Mađarske Katlin Novak, jer je prepoznala potencijal Srpske, te realizacijom ovog projekta dala šansu da se on iskoriti.

Jaglica je zahvalila i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, jer je bez rezerve i sa ponosom tražio pomoć Vlade Mađarske, znajući da ta podrška Srpskoj dolazi bez uslova i političkih hipoteka.

– Posebna zahvalnost ide institucijama Srpske, koje su odmah prepoznale značaj projekta i stavile na raspolaganje svoje kapacitete, kako bi se on realizovao – rekla je Jaglica.

Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Pomoć poljoprivrednicima u Republici Srpskoj je prva faza podrške koju su u novembru prošle godine dogovorili premijer Mađarske Viktor Orban i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prvi projekat podrazumijeva dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u Republici Srpskoj do 70 odsto subvencija za nabavku mehanizacije, opreme i alata mađarske proizvodnje, a poljoprivrednici će moći da ostvare pravo na sredstva u pojedinačnom iznosu od 2.500 do 25.000 evra.