Mađarska otkazala planirani razgovor Sijarta i Berbokove

8
Foto: Picture Alliance/Photothek (arhiva)

Mađarska strana je otkazala planirani sastanak šefa diplomatije Petera Sijarta i njemačkog ministra spoljnih poslova Analene Berbok, saopšteno je danas iz njemačkog Ministarstva spoljnih poslova.

Berbokova, koja je u ponedjeljak, 8. jula, trebalo da doputuje u Budimpeštu, izrazila je žaljenje zbog otkazivanja razgovora i istakla da će biti objavljeni novi datum posjete.

– Ozbiljni i iskreni lični razgovori između ministara bili bi veoma važni nakon iznenadne posjete Moskvi mađarskog premijera Viktora Orbana“, navodi se u saopštenju.

Orban se juče sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kremlju, gdje su razgovarali više od dva časa. Njegova posjeta naišla je na snažne kritike najviše rangiranih zvaničnika EU i drugih evropskih lidera.

Nekoliko zvaničnika EU naglasilo je da mađarski lider nema zvaničan mandat za pregovore sa Rusijom i da to nema nikakve veze sa mađarskim predsjedavanjem blokom.

Sastanak otkazan iz tehničkih razloga

Mađarska je zbog tehničkih, a ne političkih razloga otkazala sastanak ministra spoljnih poslova Petera Sijarta sa šefom njemačke diplomatije Analenom Berbok, koji je trebao da bude održan u ponedjeljak, 8. jula, u Budimpešti, saopšteno je danas iz mađarskog Ministarstva spoljnih poslova.

– Usljed nepredvidive promjene u planu ministra, Ministarstvo spoljnih poslova tražilo je da se posjeta održi kasnije, uz nadu da će to biti ubrzo. Razlog je čisto tehničke, a ne političke prirode – navodi se u saopštenju.