Magdalena Anderson – prva žena premijer u istoriji Švedske

43
Foto: Jessica Gowt/TT news

Švedski jednodomni parlament Riksdag podržao je danas imenovanje lidera Socijaldemokratske radničke partije Švedske Magdalene Anderson za premijera, čime je postala prva žena na toj funkciji u istoriji Švedske.

Njena kandidatura zahtijevala je najmanje 175 glasova „za“ ili uzdržanih da bi bila odobrena. Za njenu kandidaturu glasalo je 117 poslanika, 174 je bilo protiv, 57 poslanika je bilo uzdržano, a jedan poslanik je bio odsutan.

Andersonova je 2014. godine preuzela dužnost ministra finansija Švedske, čime je, takođe, postala prva žena toj funkciji u Švedskoj.

Početkom novembra Stefan Lofven je podnio ostavku na mjesto premijera Švedske. On je 2012. godine preuzeo kormilo Socijaldemokratske partije Švedske i odveo ju do pobjede na izborima 2014. i 2018. godine.

U posljednje vrijeme, međutim, pozicija stranke je poljuljana, što se ogleda u rezultatima istraživanja javnog mnjenja među švedskim građanima. Kako je Lofven izjavio u avgustu, stranci je potreban novi lider uoči izbora 2022. godine, prenosi „Sputnjik“.

Andersonova (54) je dobila odobrenje parlamenta nakon što je u posljednjem trenutku postigla dogovor sa bivšom komunističkom Partijom ljevice, ali je njena vlast slaba zbog fragmentirane političke situacije u zemlji.