Majkić: Jedina moguća mjera da se uredi Ustavni sud BiH

34
Foto: Klix.ba

Zamjenica predsjedavajućeg Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je da je odluka da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu neće biti stranaca – jedina moguća mjera kako bi se uredila ova materija.

Majkićeva je rekla da je Republika Srpska do sada na različite načine pokušavala da rad Ustavnog suda bude zakonski uređen, ali da nije bilo uspjeha.

– Očigledno je ovo postala jedina mjera da se pristupi što prije uređenju ove materije i odlasku stranih sudija iz Ustavnog suda – izjavila je Majkićeva novinarima u Sarajevu.

Predsjedavajuća Kluba Hrvata u Domu Naroda Lidija Bradara izrazila je žaljenje zbog donošenja ovakve odluke.

– Očigledno je to političko sredstvo koje se koristi iz Republike Srpske, iako ja mislim da uvijek treba da razgovaramo i odlučujemo u institucijama BiH – ocijenila je Bradara i dodala da će se već sutra na sjednicama komisija Doma naroda vidjeti kako funkcioniše ova odluka.

Bošnjački delegat u Domu naroda parlamenta BiH Amir Fazlić smatra da odluka o obustavljanju odlučivanja predstavnika iz Republike Srpske do donošenja zakona o Ustavnom sudu ne doprinosi razvoju demokratske prakse u BiH i da je to političko uslovljavanje.

– To nije dobra odluka od strane Srba – rekao je Fazlić.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da su najviši zvaničnici Srpske jednoglasno zaključili da predstavnici Republike Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležniosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.