Majkić: Otvaranjem arhiva događaji iz rata dobijaju novu dimenziju

30
Foto: Klix.ba

Delegat Srba u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je danas da otvaranjem arhiva u mnogim zemljama događaji iz proteklog rata dobijaju novu dimenziju.

Majkićeva je rekla da delagati Doma naroda nisu podržali dopunu Izbornog zakona BiH koja je predviđala ukidanje prava da na izborima budu birana lica koja su izdržala kaznu Haškog tribunala ili domaćeg suda za ratni zločin.

– Pojedine političke partije su shvatile da je posljednji čas da se reguliše materija koja tretira pitanja krivičnog djela zbog promjene Krivičnog zakona kada je riječ o genocidu, zločinu protiv čovječnosti i ratnom zločinu – rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da to predstavnici srpskog naroda ne mogu prihvatiti.

– Ovo je Dom naroda i mi smo zaduženi da štitimo interese naroda iz kojeg dolazimo – rekla je Majkićeva.

Ona je podsjetila da nikome ne može biti uskraćeno pravo da se brani, te da je i to je Savjet Evrope imao u vidu.

Majkićeva je napomenula da protiv odluka Savjeta Evrope ne može i ne smije ni visoki predstavnik na kojeg se bošnjački delegat Denis Bećirović pozivao tokom diskusije.

– To što se pozivaju na visokog predstavnika je žalosno, jer za sve što nisu u stanju da riješe trče visokom predstavniku, misleći da će on to nametnuti – rekla je Majkićeva.

Ona se osvrnula i na izbor direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije, naglasivši da to ne može ići zajedno.

– Procedura oko izbora direktora SIPA je prošla u cijelosti, tamo su neki ljudi konkurisali i u okviru konkursa se može završiti imenovanje. Procedura koju treba da sprovede Savjet ministara za direktora OBA treba da počne – pojasnila je Majkićeva.