Majkić: Podžić svjesno uputio ratni pozdrav

72
Foto: Klix.ba

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić smatra da je ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić svjesno uputio ratni pozdrav na sastanku sa pripadnicima Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, a da, nažalost, na to „niko od prisutnih iz reda srpskog naroda nije adekvatno reagovao“.

Majkićeva smatra neiskrenim i iznuđenim izvinjenje koje je Podžić naknadno objavio u vezi sa tim slučajem, te ističe da se on prevario ako misli da to može biti dovoljeno da se opere.

– Ratni pozdrav – ‘pozdrav domovini’ upućen predstavnicima sva tri naroda može da predstavlja samo ono što taj ratni poklič pokazuje. Kako odgovor prisutnih na njegov pozdrav nije bio dovoljno vatren, on je mimikom pokazao da to treba činiti grlatije, pa je i drugi put ponovio isti pozdrav – rekla je Majkićeva Srni.

Ona smatra da je bilo logično da poslije takvog pozdrava svi napuste prostoriju.

– Tom prilikom niko od prisutnih iz reda srpskog naroda nije adekvatno reagovao – smatra Majkićeva.

Prema njenim riječima, vidi se da je Podžić to učinio svjesno, a ne slučajno, kako to naivno objašnjava zamjenik ministra Mirko Okolić.

Ona je istakla da je Podžić ratnim pozdravom pokazao da je incidentna osoba, te da je samo pitanje kada će nešto slično ponoviti.

Na internet stranici Ministarstva odbrane objavljeno je Podžićevo izvinjenje u kojem objašnjava da je napravio lapsus na tom sastanku koji je održan u srijedu, 29. januara.

– Nažalost, u ovom slučaju sam nenamjerno napravio lapsus, na čemu se još jednom izvinjavam – napisao je Podžić.