Majkić: Turkovićeva bi najradije podigla bedeme između Srbije i BiH

19
Foto: Klix.ba

Delegat u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić izjavila je bi kontroverzni ministar SDA Bisera Turković najradije podigla bedeme između dvije susjedne zemlje – Srbije i BiH i time onemogućila protok ljudi, razvoj ekonomije i sankcionisanje ratnih zločina vlastitom narodu.

Majkićeva je rekla Srni da je nakon upozorenja izdatog od Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, poslije hapšenja Edina Vranja u Srbiji zbog maltretiranja i prebijanja zarobljenih pripadnika Vojske Republike Srpske u logoru Goražde, jasno kako bi Turkovićeva rješavala pitanja ratnih zločina kada je riječ o onima koje su počinili Bošnjaci.

Istovremeno, dodala je ona, političko Sarajevo ponovo zamjenom teza pokušava doći do odgovora „kako je Vranj mogao okrvaviti ruke nad državljanima Srbije ako Srbija nije učestvovala u prošlom ratu“.

– Pokušava se održati narativ da Srbi iz Srpske i Srbije nisu isti narod jer jedni su Srbijanci, a drugi su bosanski Srbi. Međutim, uzalud im je ta rabota – Srbi dobro znaju ko su, ma šta mislila i govorila Bisera Turković – ukazala je Majkićeva.

Na sreću, ocijenila je ona, za takvu radikalnu politiku koju SDA propagira godinama više nemaju podršku ni među dojučerašnjim prijateljima.

Prema njenim riječima, odlaskom bivšeg visokog predstavnika retrogradna politika Turkovićeve i SDA je u potpunosti ogoljena i prepoznata.

– Vrijedno je primijetiti – dok na jednoj strani Bisera Turković nastavlja sa trovanjem odnosa između Srba i Bošnjaka, u jednom dijelu bošnjačke javnosti čuju se glasovi koji pozivaju da, i pored svega, (lider SNSD-a) Milorad Dodik i (lider SDA) Bakir Izetbegović trebaju sjesti i razgovarati – napomenula je Majkićeva.

– Poslije mnogo poziva koje je uputio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na tu temu, ovo shvatamo kao „kucanje na otvorena vrata“ – rekla je ona.

Ministarstvo inostranih poslova u Savjetu ministara preporučilo je juče državljanima BiH koji su, kako je navedeno, „na bilo koji način bili uključeni u odbranu BiH od 1992. do kraja 1995. godine“, da do daljeg ne putuju u Srbiju.