Mazalica: Autistična politika i autokolonijalno ponašanje bošnjačkih predstavnika

25
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Pismo Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike američkim zvaničnicima u kojem se traži zabrana ulaska u Ameriku predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović još je jedan dokaz autistične politike kojoj je svojstveno jednoumlje i neuvažavanje drugačijeg mišljenja i stava, rekao je član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Srpske Srđan Mazalica.

Mazalica ističe da oni koji se najviše zaklinju u BiH kao suverenu zemlju treba da teže da se što više odluka donosi samostalno, uz dogovor i konsenzus svih političkih aktera konstitutivnih naroda u BiH.

– Tolikim bošnjačkim lobiranjem u SAD, kojem se traži da ta zemlja utiče na unutrašnje prilike u BiH, pokazujemo da nismo patriote. Čim priželjkujemo stranu intervenciju u sopstvenoj zemlji, to je definicija autokolonijalnog ponašanja i stava koje ima za cilj sve, samo ne ljubav i dobro za svoju zemlju – rekao je Mazalica za Srnu, koji je i zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske.

On ističe da je ovo pismo još jedan dokaz autistične politike, koja uopšte ne želi da uvaži drugačija mišljenja i stavove i protivi se susretima legalno izabranog predsjednika Republike Srpske u SAD, koja obilazi predstavnike vlasti u toj zemlji i druge organizacije i na to ima apsolutno pravo.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci imaju jake logističke organizacije u SAD i to ne treba potcijeniti, a Srpska treba da nađe kanale komunikacije da iznese svoje stavove.

– Ambasador BiH u SAD (Bojan Vujić) se na sve strane trudi da prezentuje našu istinu i poglede na situaciju u BiH i da nas na međunarodnom planu predstavi na najbolji mogući način – rekao je Mazalica.

Mazalica naglašava da se svako trudi da predstavi svoju istinu, ali da se postavlja pitanje onima koji se zalažu za jedinstvenu BiH – da li ta zemlja valja ako iz nje dolazi više verzija o unutrašnjim problemima koje idu prema SAD?