Mazalica: Danas pokazati zajedništvo

22
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica istakao je da danas mora biti pokazano zajedništvo gdje god da Srbi žive, te da je izuzetno važno da bude usvojen Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

– Potrebno je afirmisati zajedničke tekovine i sa drugim narodima, posebno ruskim. Koncept zakona je dobar, jer ćirilicu posmatra kroz nematerijalno kulturno nasljeđe – rekao je Mazalica na posebnoj sjednci Narodne skupštine Republike Srpske o Prijedlogu zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

On je naveo da je ćirilično pismo zajednički element čitave BiH i pozvao predstavnike drugih naroda da ne osporavaju navedeno zakonsko rješenje.

Šef Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić kaže da ova politička partija podržava sve što je od vitalnog interesa za srpski narod, s tim da ne budu ugroženi interesi drugih.

– Neke zakonske odredbe nisu dobro pripremljene. To mora biti promijenjeno, jer ne bih volio da ovaj zakon bude osporen u Vijeću naroda, iako će ga SDS podržati – rekao je Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo smatra da je neophodno očuvati I zaštititi ćirilicu, jer ima ogroman značaj za identitet srpskog naroda.

– Zajedno moramo brinuti o jeziku i pismu srpskog naroda, jer ih samo tako možemo sačuvati – rekao je Bundalo.