Mazalica: Izetbegovićeva izjava može se protumačiti kao poziv na ubistvo Dodika

173
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a Srđan Mazalica rekao je za RTRS da je izjava predsjednika SDA Bakira Izetbegovića „da će nestati kriza u BiH ako nestane Milorad Dodik sa političke scene“ bezobrazna i brutalna, te da se može protumačiti kao poziv na ubistvo.

Mazalica je rekao da su Narodna skupština i političke stranke u Srpskoj jednoglasno stali iza Zaključaka koji traže odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

– To su podržali i Hrvati u BiH. Velikobošnjačka hegemonistička politika Bakira Izetbegovića i SDA su ostali usamljeni u BiH. To što im stranci pomažu u održavanju lažne slike o tome da u BiH vlada pravda i pravni sistem u kojem strane sudije oslučuju, daje mu za pravo da daje takve izjave – rekao je on i dodao da „ovo nije pravni poredak i da strane sudije u Ustavnom sudu nisu u skladu sa modernim evropskim pravnim tekovinama“.

Video: RTRS

Kada je riječ o viskom predstavniku u BiH Valentinu Incku i njegovim razgovorima sa predstavnicima francuskog Ministarstva spoljnih poslova, Mazalica je rekao da Incko prelazi preko činjenice da je u BiH godinama kršen pravi sistem nametanjem odluka i zakona od strane viskih predstavnika.

– Incko je prećutio da BiH ne može da uđe u EU sa stranim sudijama u Ustavnom sudu i visokim predstavnikom – poručio je Mazalica.

Video: RTRS