Mazalica: Od rezolucije važniji dogovor Dodika i Varheljija

18
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske Srđan Mazalica smatra da je rezolucija Evropskog parlamenta o BiH donesena pod političkim pritiskom određenih političkih struktura, te da ono što je važnije jeste dogovor srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa komesarom EU za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem.

Mazalica je rekao da poruke sa sastanka Dodik-Varhelji imaju mnogo veću težinu nego bilo kakve spekulacije i paušalne ocjene koje se odnose na navodnu secesionističku politiku Republike Srpske, te pozive međunarodnoj zajednici da reaguje.

– Predstavnici ministarstava spoljnih poslova nekih zemalja EU sa kojima sam razgovarao rekli su da bi BiH mogla da dobije kandidatski status ako se riješi pitanje zakona o sukobu interesa, o javnim nabavkama i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH – rekao je Mazalica za Srnu.

Prema njegovim riječima, rezolucija Evropskog parlamenta o BiH, u kojoj se pozivaju političi akteri da ostvare napredak u ostvarivanju 14 ključnih prioriteta, ali i da međunarodni akteri reaguju „na secesionističke napore rukovodstva Srpske“ donesena je pod političkim pritiskom određenih političkih struktura koje imaju ideološke predrasude prema BiH.

– Zbog toga dobijamo razne kvalifikacije koje ne bi trebalo da budu važne – kaže Mazalica.

Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju o BiH u kojoj se naglašava da je tempo pristupanja EU određen sprovođenjem reformi, te pozivaju međunarodni akteri da podrže OHR i da reaguju na „secesionističke napore rukovodstva Republike Srpske snažnijim i kredibilnijim pristupom“.