Mazalica: Odbaciti odluke Ustavnog suda BiH

25
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Zamjenik šefa Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica smatra da parlament Srpske treba da zauzme stav o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH koji je, kako je naglasio, više puta pokazao da nije vođen stručnošću, te da ne donosi odluke na osnovu Ustava i prava.

– Kod izbora sudija Ustavnog suda BiH kriterijumi su postavljeni prilično uopšteno i na taj način, koliko god se mi iz Srpske trudili da imenujemo kvalitetne sudije, oni koji dolaze iz Federacije BiH uglavnom su sudije koje poštuju stavove svojih političkih stranaka – rekao je Mazalica Srni.

Prema njegovim riječima, bošnjačke sudije u Ustavnom sudu BiH su ekspozitura SDA, a strane sudije slušaju određene zapadne ambasade i zajedno preglasavanjem donose odluke kao što je privremeno stavljanje van snage Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Srpske.

– Postoji ustavni osnov za taj zakon, a Ustavni sud BiH je donio suprotnu odluku. Postavlja se pitanje kako prihvatati odluke ovog suda kada se zna da su donesene pod političim pritiskom. Jedan od 14 prioriteta na putu BiH prema EU je rješavanje pitanja stranih sudija, što naravno stranke iz političkog Sarajeva ne prihvataju – rekao je Mazalica.

On navodi da je to jedan od razloga što BiH kasni sa dobijanjem kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Ustavni sud BiH stavio je juče van snage privremeno Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske i Zakon o dopunama Zakona o republičkoj upravi.