Mazalica: Odsustvo stida, očajanje i frustracija sujetnog Kristijana Šmita

26
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica istakao je da njemački turista Kristijan Šmit, u svom pristrasnom i tendencioznom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN-a, još jednom pokazuje svoje očajanje i frustraciju.

– Prepun paušalnih ocjena i netačnih tvrdnji, izvještaj koji prelazi preko onoga što mu ne odgovara, a preuveličava ono što misli da je važno najbolji je dokaz ispravnosti odluke o nepriznavanju ovog sujetnog čovječuljka za visokog predstavnika – naglasio je Mazalica za Srnu reagujući na Šmitov izvještaj Savjetu bezbjednosti.

On je naveo da se već u prvoj rečenici može vidjeti Šmitova bestidnost, jer kaže da je tokom izvještajnog perioda dominirala remetilačka retorika i aktivnosti vladajuće koalicije u Republici Srpskoj.

– Blokade infrastrukturnih projekata koje dolaze od sarajevskih političara, kojima bi se zaposlile hiljade ljudi, poboljšala gasna i elektroenergetska diversifikacija i pojeftinili energenti, kao i blokade u formiranju vlade Federacije, za Šmita nisu remetilačke aktivnosti – ukazao je Mazalica.

On je naglasio da iz Republike Srpske stiže samo efikasno formiranje vlasti i pozitivan doprinos uspostavljanju vlasti na novou BiH, ne vrijeđajući nikoga i ne zaustavljajući niti jedan proces na nivou BiH, ali očigledno Šmit nije hrabar jer se ničega ne boji, već jer se ničega ne stidi.

– Koliko očigledna frustracija može biti Republikom Srpskom, da u dijelu izvještaja kada govori o niskom učešću žena u političkom životu, neće da prizna da je Željka Cvijanović iz SNSD-a prva žena izabrana za člana Predsjedništva BiH u istoriji. Ali zato će navesti da vlasti Republike Srpske podrivaju institucije BiH vršeći opstrukcije njihovog rada i donošenja odluka, što je apsolutna laž – istakao je Mazalica.

On je naveo još jednu žalosnu i opskurnu tvrdnju Šmita, a to je da BiH postaje zemlja podijeljena između autoritarizma u jednom entitetu i demokratije u drugom.

– Da čovjek nije čitao ostatak njegovog izvještaja, sasvim sigurno bi pomislio da autoritarizam vlada u onom entitetu u kojem strani kolonijalni namjesnik suspenduje Ustav da bi se formirala vlada pola godine nakon izbora – rekao je Mazalica.

On je naglasio da Kristijan Šmit u svom izvještaju takođe pravi lažni balans između reisovog pozivanja na rat u izjavi da bi i oružjem branio institucije BiH, i mitropolitovog nazivanja Bošnjaka „muslimanima“ i „muhamedancima“, što jesu nazivi za njihovu vjersku pripadnost.

– Kad su Srbi, prema Šmitovom mišljenju, loši, onda se to diže do neba, a kad su loši Bošnjaci, traži se sličan grijeh kod Srba, samo da bi se izbjegla selektivna osuda i da bi se sve strpalo u isti koš – konstatovao je Mazalica.