Mazalica: PDP stalno i neosnovano politizuje predaju jasenovačke građe Muzeju Holokausta

31
Foto: Srđan Mazalica

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica ocijenio da PDP stalno i neosnovano politizuje predaju jasenovačke građe Muzeju Holokausta u Vašingtonu, a poslaniku te stranke Jeleni Trivić rekao je da je neznalica kada je riječ o činjenicama o stradanjima Srba u koncentracionom logoru Jasenovac.

– Koristite to neprimjereno u političke svrhe, a broj žrtava koji stoji na internet sajtu pomenutog muzeja jeste na osnovu poimeničnog popisa žrtava – rekao je Mazalica u replici na tvrdnje Trivićeve.

On je rekao da je stvarni broj srpskih i drugih žrtava u Jasenovcu svima poznat i da su netačne optužbe Trivićeve “da su Srbi stradavali samo u mjestima gdje su bili partizani”.

Mazalica je tokom poslaničke rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske o potvrđivanju akata koje je donio predsjednik Republike za vrijeme vanrednog stanja i donošenju odluke o prestanku važenja uredbi sa zakonskom snagom, rekao da je u NOB-u pet partizanskih divizija od ukupno osam bilo sa ovog područja.

Poslanik PDP-a Jelena Trivić je, između ostalog, problematizovala pitanje predaje jasenovačke građe koja je na kraju, kako kaže, završila u Hrvatskoj, te je poručila vlastima Srpske da opozicionari nisu izdajnici.

I ona je u diskusiji navela da su Srbi podnijeli najviše žrtava u borbi protiv fašizma na ovim prostorima.