Mazalica pozvao PDP da budu principijeli: Sve ono čime su oni „plašili“ građane, sada koristi Stanivuković

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Gradonačelnik Banjaluke i predsjednik Gradskog odbora PDP Banjaluka Draško Stanivuković podnio je krivičnu prijavu protiv predsjednika GO SNSD-a Vlade Đajića za krivična djela klevete i iznošenja ličnih ili porodičnih prilika, dok s druge strane, njegove stranačke kolege koji su narodni poslanici, od kojih neki i njegovi bliski saradnici, bili su gorljivi protivnici usvajanja zakona po kojem sada Stanivuković tuži Đajića.

Rekao je ovo u izjavi za Srnu poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica, ističući da svi imaju ista prava prema zakonima koje usvoji Narodna skupština, pa čak i oni koji su kritikovali te zakone, ali valja se podsjetiti nekih izjava poslanika PDP-a, pa ih uporediti sa izjavom Draška Stanivukovića, koji je i potpredsjednik PDP-a.

– Krenimo redom. Igor Crnadak, takođe potpredsjednik PDP-a, prilikom usvajanja navedenog zakona rekao je sljedeće: „Ne smije se ugasiti svjetlo u Srpskoj… sloboda govora, pravo na drugačije mišljenje i kritika vlasti moraju biti pravo svakog čovjeka u Republici Srpskoj… ovaj zakon se mora potpuno zaustaviti, ne smije biti usvojen, jer on nije pitanje odnosa vlasti i opozicije, nego pitanje normalnog života i budućnosti Republike Srpske“ – podsjetio je Mazalica.

On je upitao Crnatka da li njegov kolega Stanivuković sada gasi svjetlo u Republici Srpskoj, da li guši slobodu govora, pravo na drugačije mišljenje i kritiku njegove vlasti, te da li ugrožava normalan život i budućnost u Republici Srpskoj?

– Dalje, podsjetimo se šta je Nebojša Drinić, inače blizak prijatelj i saradnik Draška Stanivukovića, praktično njegova desna ruka, govorio „Pravo svakog čovjeka je da slobodno misli i govori“, da je pomenuti zakon „SNSD-ov pokušaj gušenja slobode mišljenja“, pa citirao Cicerona: „Što je kraj jedne imperije bliži to su njeni zakoni luđi“, a optuživao vlast da ‘pokušava da stavi flaster na usta svakome ko govori ono što im ne ide u prilog'“, naglasio je Mazalica.

Evo ako je prema Driniću i Ciceronu ovaj zakon toliko lud, Mazalica je upitao zašto ga primjenjuje Draško Stanivuković, gušeći pravo Vlade Đajića da slobodno misli i govori, kojem tužbom stavlja „flaster na usta“ jer govori ono što „mu ne ide u prilog“.

– Prisjetimo se i riječi Mirne Savić Banjac, koja je i savjetnik gradonačelnika za kulturu i socijalnu politiku, koja je govorila da je zakonska kriminalizacija klevete „korak unazad“ i da će služiti „obračunu sa neistomišljenicima“. Sada vidimo da tom koraku unazad i obračunu sa neistomišljenikom Vladom Đajićem pribjegava i njen stranački, ali i radni kolega Draško Stanivuković – naveo je Mazalica.

On je rekao da na kraju želi da naglasi da niko ne treba da bude izuzet od primjene ovog zakona, pa ni Vlado Đajić, Srđan Mazalica ili Milorad Dodik i da ne kritikuje bilo koga ko ovaj zakon primjenjuje, jer su upravo poslanici SNSD-a tokom skupštinske rasprave govorili da se mora izboriti protiv klevete koja zagađuje javni prostor.

– Ali, pozivam kolege iz PDP-a da budu principijelni, pa da bar povuku izrečeno, jer sve ono čime su plašili građane Republike Srpske, sada primjenjuje njihov stranački kolega Draško Stanivuković – zaključio je Mazalica.