Mazalica: Pravoslavni narodi nikada nisu počinili nijedan genocid

10
Foto: Siniša Pašalić/Ringier

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da pravoslavni narodi nikad nisu počinili nijedan genocid i da su uvijek donosili slobodu drugima.

– Kad smo se širili, odricali smo se dijela svog identiteta zarad zajedničke države. I sada drugi, koji su gazili, uništavali i izbrisali druge narode, lažnom empatijom nama pakuju genocid – naveo je Mazalica na društevnoj mreži „Iks“.

Bošnjački dio misije BiH pri UN jednostrano je, bez odluke Predsjedništa BiH, uz sponzorstvo dijela zapadnih zemalja, pokrenuo inicijativu za usvajanje nove rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prije devet godina Rusija je stavila veto u Savjetu bezbjednosti UN na britansku rezoluciju o Srebrenici.

Nezavisna međunarodna komisija za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine zaključila je da se u Srebrenici nije dogodio ni pojedinačni zločin genocida, niti genocid uopšte. Komisija od 10 svjetskih eksperata zaključila je da Srbi nikada nisu imali takav plan ni u Srebrenici, niti na bilo kom drugom mjestu.