Mazalica: Republika Srpska se sve više pozicionira u međunarodnoj politici

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica poručio je da se Srpska sve više pozicionira u međunarodnoj politici zahvaljujući intenzivnim kontaktima rukovodstva Srpske sa predstavnicima ostalih zemalja.

Mazalica je ocijenio da to, između ostalog, pokazuje i posjeta ministra spoljnih poslova Mađarske Petera Sijarta Banjaluci, ali i najavljeni susreti predsjednika Srpske Milorada Dodika sa predsjednicima Rusije Vladimirom Putinom, Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

– Takvi sastanci su važni uz sva ova osporavanja Republike Srpske u smislu državotvornog entiteta u okviru BiH – rekao je Mazalica Srni.

On je konstatovao da je Mađarska članica EU i da njen glas može pomoći ekonomskim i političkim interesima Republike Srpske, a posebno protivljenje Mađarske eventualnim sankcijama Srpskoj.

– Mađarska je uticajna zemlja i njen uticaj se širi. Sve je više takvih suverenističkih ideja i pokreta u različitim zemljama EU. U Slovačkoj je opet pobijedio (premijer) Robert Fico, koji je veliki prijatelj Srba i nije priznao Kosovo i opire se globalističkoj ideologiji i politikama EU koje slijede tendencije koje derogiraju posebnosti naroda – istakao je Mazalica.

On je dodao da je upravo otpor globalizmu nešto što povezuje Republiku Srpsku i ostale zemlje.