Mazalica: Saopštenje Američke ambasade bez argumenata

13
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Američka ambasada u najnovijem saopštenju u kojem za krizu u BiH krivi predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za to nije pružila nijedan argument, izjavio je poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Srđan Mazalica.

Mazalica je naveo da je ovo saopštenje nekorektno, neprincipijelno i licemjerno, istakavši da su nekoliko posljednjih političkih kriza izazvali američka administracija i visoki predstavnici i oni koji sebe tako nazivaju.

Prema njegovim riječima, posebno je poznata Američka ambasada koja je insistirala na rješavanju određenih stvari i obično se radilo o razvlašćivanju Republike Srpske.

– To je bilo ukidanje 9. januara, problem državne imovine, a sada i Izbornog zakona – podsjetio je Mazalica za Srnu.

On je ukazao da su sve to pitanja koja su BiH odvukla od evropskog puta, dok je EU kod Izbornog zakona strogo naglasila da će poštovati samo sporazum domaćih političkih snaga, a SAD su podržavale Kristijana Šmita i insistirali na određenim nametnutim rješenjima.

– Izlazak iz političke krize bilo bi najbolje kada bi Američka ambasada prespavala godinu dana i kada bi se probudila iz zimskog sna uvjerili bi se da bi sigurno došlo do dogovora političkih aktera upravo zato što su oni davali lažne nade predstavnicima bošnjačkih stranaka – ocijenio je Mazalica.

On smatra da je Izborni zakon Srpske ustavno i zakonito, ali iznuđeno rješenje, jer predsjednik Republike nije ustao na lijevu nogu i odlučio stvoriti političku krizu.

– Sve političke krize u BiH su nastale ili odlukama visokog predstavnika ili odlukama Ustavnog suda BiH u kojem sjede strane sudije ili odlukama bošnjačkih političkih stranaka – zaključio je Mazalica.