Mazalica: Šmit pokazao ograničen um

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica rekao je da je Kristijan Šmit izjavom da „korištenje batine daje rezultat“ pokazao neljudskost i ograničen um.

– Čovjek koji treba, pod uslovom da je legalan, da nadgleda sprovođenje mira, koristi se kafanskim metaforama i otvoreno govori da sa predsjednikom entiteta koji je strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, koristi „batinu“- istakao je Mazalica.

Komentarišući Šmitovu izjavu da mu njegov položaj „daje mnogo batina, a malo mrkvi“, Mazalica je rekao Srni da je bivši njemački ministar poljoprivrede još jednom pokazao da je i dalje trebalo da se bavi drvećem i mrkvama.

On je dodao da i dalje ostaje nejasno kako je takav pristup dao rezultate.

– Kao prvo, Šmit više ne spominje zakon o državnoj imovini, a i sam je priznao da je odustao od njega. Kako je onda „batina“ dala rezultat, jer upravo se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najviše protivio donošenju tog zakona – upitao je Mazalica.

Nejasno je, kaže, kako je pritisak izvršen na Dodika dao rezultate, u smislu da je predsjednik Srpske odustao od svojih politika?

– I dalje imamo samo zaoštravanje situacije i sve se više udaljavamo od početka pregovora sa EU, ali i usvajanja Plana rasta i neophodnih reformi – rekao je Mazalica.

Prije bi se reklo, ocijenio je Mazalica, da je Šmit slon u staklarskoj radnji, čiji svaki potez nanosi nesagledivu štetu i vraća BiH 10 godina unazad.