Mazalica: Vraćanjem nadležnosti i vraćanjem na izvorni Dejton borimo se za jaču Republiku Srpsku

95
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Posljednja sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o vraćanju nadležnosti za mnoge je istorijska. O njoj su u Jutarnjem programu RTRS-a razgovarali narodni poslanici SNSD-a i SDS-a, Srđan Mazalica i Nedeljko Glamočak.

Mazalica je rekao da je nekorektno da se izostajanje stava opozicije po mnogim važnim pitanjima u Narodnoj skupštini, po ko zna koji put, pravda time što nije bilo poziva.

– Bilo je poziva. Svjedoci smo i da je bilo mnogih pokušaja da se organizuje sastanak i u prošlosti pa je, recimo, bivši predsjednik SDS-a, Vukota Govedarica, odbio da se pojavi na sastanku predsjednice Republike. Međutim, par dana kasnije, otišao je na sastanak kod Bakira Izetbegovića. Kada smo odbili da vratimo povelje ljudima zaslužnim za stvaranje Republike Srpske, bilo je tu pet i više zaključaka koje smo predložili, a opozicija je tražila da se to svede na tri, pristali smo da izbacimo to što im je smetalo. I na kraju, kad smo se usaglasili oko zajedničkog nazivnika sa kojim treba da idemo zajedno, oni se nisu pojavili na glasanju – podsjetio je Mazalica.

Kada su važne nacionalne teme u pitanju, dodao je Mazalica, nije ni potrebno da se neko pozove na razgovor i „pita“ kakavi će biti pristup i metodologija ovog političkog procesa.

– Vidimo u Federaciji BiH, na primer, gde Bakir Izetbegović i SDA pokreću sve ove inicijative – i preko Ustavnog suda BiH, i preko njihovih kadrova u pravosuđu, i preko njihovih kadrova u drugim institucijama, i u Parlamentarnoj skupštini, i njihov predstavnik u Predsjedništvu – njihova opozicija ih prati. Imali ste situaciju da su predstavnici SDP-a išli u Briseli, gde su lobirali protiv naše inicijative. Zašto se naša opozicija ne priključi i kaže „mi to podržavamo, potegnućemo neke naše veze“? Borenović se slikao na kongresu CDU, njemačke stranke – mogao je da ih pozove, da pokuša organizovati nekoliko sastanaka da im objasni da je ovo, zapravo, vraćanje na izvorni Dejtonski mirovni sporazum. Mi to stalno radimo. Borimo se za Republiku Srpsku i objašnjavamo i koristimo naše međunarodne veze. „Potegnemo“ i Rusiju i Kinu da imaju stav u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija. Nije ni to lako, bile su potrebne godine truda i napora da se ostvare te veze, da se dobije podrška i da se onemogući glasanje i izbor Kristijana Šmita u Savjetu bezbjednosti. A, opet, kada je Narodna skupština zauzimala stav o tome, opozicija nije došla na glasanje. Da li je i tada trebalo da ih pitamo „da li ste za to da budemo protiv imenovanja visokog predstavnika“? Logično je da smo protiv, visoki predstavnici su nametali zakone. Na kraju krajeva, koliko su predstavnika tog istog SDS-a smijenili u prošlosti i nanijeli im nemjerljivu štetu? Oni bi prvi trebalo da budu protiv toga – objasnio je Mazalica.

Odgovarajući Glamočaku na opasku vezanu za Poslovnik o radu Narodne skupštine i trajanje izlaganja zvaničnika Republike Srpske, Mazalica je istakao da su odredbe koje govore o neograničenom trajanju vremena za izlaganje i diskusiju predsjednika Republike Srpske, predsjednika Vlade Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH već postojale u Poslovniku.

– Kada je u pitanju „cirkuska predstava“ koju pominje Glamočak, tu „cirkusku predstavu“, u pravilu, započne opozicija grubim vrijeđanjem srpskog člana Predsjedništva. Dočekaju da on dođe i ona idu na to da ga izazovu na sukob. Nema nikakvog razloga da opozicija nije ostala da diskutuje. Njih je Bakir Izetbegović pohvalio što su napustili sjednicu i rekao „i da su ostali, glasali bi protiv“. Dakle, on već zna kako bi oni glasali – rekao je Mazalica.

Mazalica je podsetio da je usvajanjem Programa reformi zaustavljen put u NATO.

– Program reformi nije Godišnji nacionalni program (AMP), što je i konstatovano na sjatu NATO-a. Američki ambasador je izjavio da je Program reformi zapravo „program koji omogućava NATO-u da zna koje je reforme BiH spremna provoditi“, u smislu šta oni mogu da podrže finansijski. To im je potrebno radi saradnje između BiH i NATO-a. Da i ne govorim o tome da je opozicija svojevremeno pištaljkama pokušala fizički spriječiti usvajanje Rezolucije o vojnoj neutralnosti. Tu se vraćamo na taj „cirkus“ – pištaljke, čupanje mikrofona… – kazao je Mazalica.

Mazalica je upozorio da „ako se ovakvim tempom nastavi preuzimanje institucija od strane bošnjačkih političkih partija, prevashodno SDA, koja je preuzela Ustavni sud BiH, pravosuđe, Centralnu izbornu komisiju BiH, Obavještajnu službu, i novom metodologijom prenosa nadležnosti putem preglasavanja u Predsjedništvu BiH, što opozicija neće da podrži u Narodnoj skupštini, putem odluka Ustavnog suda BiH, putem nametanja zakona visokog predstavnika, koji se opet ‘vratio’ nakon krize sa (Miroslavom) Lajčakom, za dve-tri godine Republike Srpske nema“.

– Kada vam neko oduzme zemljište, titular zemljišta ima pravo biti fizičko-pravno lice BiH, nema Republika Srpska. Imamo institucije kojima je zarobljeno 100 miliona KM, koji pripadaju Republici Srpskoj, zbog problema na nivou BiH. Mi se vraćanjem nadležnosti i vraćanjem na izvorni Dejtonski mirovni sporazum borimo za jaču Republiku Srpsku ekonomski. Sve saglasnosti koje je dala Narodna skupština smo vratili. Zaključcima koje smo donijeli rekli smo da Vlada Republike Srpske pripremi zakone koji će omogućiti nesmetano funkcionisanje Republike Srpske. Uslijediće analize i krenuće proces formiranja paralelnih institucija. Neke od njih već postoje – naglasio je Mazalica.