Medvedev: Kijev sve bliži priznanju poraza

15
Foto: Shutterstock

Razgovori o „korejskom scenariju“ u Ukrajini znak su da je Kijev na putu da prizna realnost na terenu i prihvati svoje gubitke, rekao je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

O ideji podjele Ukrajine u korejskom stilu raspravljali su sadašnji i bivši zvaničnici u Kijevu, koji tvrde da je to ono čemu Rusija teži.

Ideja da bi Ukrajina mogla da bude podijeljena na način na koji je Koreja bila poslije rata 1950-ih je „za domaću potrošnju“ i predstavlja „puštanje mašti na volju“, dodao je Medvedev, ističući da „propagandisti“ prodaju tu ideju.

On je rekao da su oni „sramežljivo testirali mogućnost da pobjede ne može biti“ i da je „podjela najbolji scenario“, rekao je bivši predsjednik.

On je dodao da „korejski scenario“ znači da bi se manji dio Ukrajine, koju podržavaju SAD, na kraju mogla razviti do nivoa Južne Koreje, uz zadržavanje svojih pretenzija na izgubljene teritorije.

– Suštinski, to je prvi korak ka priznavanju realnosti na terenu – rekao je Medvedev, aktuelni zamjenik predsjednika Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije.

Koreja je podijeljena na dva dijela nakon trogodišnjeg građanskog rata u kome su suprotstavljene strane imale podršku SSSR-a i Kine sa jedne i SAD sa druge. I Pjongjang i Seul tvrde da njima pripada cijelo Korejsko poluostrvo.

– Za razliku od Južne Koreje, Donbas je glasao na referendumu i postao dio Rusije, a nije formirao suverenu državu – rekao je Medvedev, dodajući da „korejski scenario“ nije održiv za Ukrajinu.

Iz Kijeva je nedavno saopšteno da Rusija lobira države EU da prihvate podjelu Ukrajine po „korejskom receptu“. Rusija je to odbacila kao laž.