Medvedev o obaranju aviona: Biće još gore, Ukrajinci će bombardovati svoje gradove i sela

8
Foto: Shutterstock

Priča o uništenju aviona Il-76 je priča o unutrašnjoj političkoj borbi neonacističkih elita u Kijevu, „borba svinja u koritu“, napisao je danas na Telegramu zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev nakon vijesti da se vojno-transportni avion Il-76, koji je prevozio 65 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine na razmjenu srušio u Belgorodskoj oblasti Rusije.

Oblast se, podsjetimo, nalazi na samoj granici sa Ukrajinom, i od početka Specijalne vojne operacije redovna je meta ukrajinskih snaga.

– Vječan pomen našim pilotima. Oni su heroji – prokomentarisao je Medvedev i dodao da ni „ukrajinske porodice nisu dočekale svoje iz Rusije“

– Biće još gore. Ovi izrodi, da bi se održali na vlasti, s lakoćom će ubijati svoja vojna lica i ratne zarobljenike, što su naučili za 700 dana Specijalne vojne operacije. Oni će nemilosrdno bombardovati svoje gradove i sela, pretvarajući u pepeo njihove domove i spaljujući njihove starce i djecu Za njih ne postoje nikakva ograničenja, jer se radi o novcu i vlasti – pojasnio je Medvedev.

Ruska strana nakon napada poručila je da je za obaranje aviona kriv Kijev. To je rekao predsjednik Dume Vjačeslav Volodin, a potvrdilo je rusko Ministarstvo odbrane, dok su iz Kremlja za sada odlučili da se uzdrže od komentara. Jedan od poslanika Dume otkrio je da je Kijev znao putanju aviona koji je prevozio ukrajinske vojnike.

Ukrajinski mediji, među kojima su „RBC-Ukrajina“ i „Ukrajinska pravda“ pišu da su Oružane snage Ukrajine oborile Il-76.

Ipak, ukrajinski zvaničnici za sada su samo rekli da potvrđuju da je za danas bila planirana razmjena zarobljenika, ali da, kao što su rekli iz Glavne obavještajne uprave ukrajinske vojske, konstatuju da se „razmjena danas neće održati“.