„Megzit“ i dalje bez rješenja, kraljica podržava unuka u nezavisnosti

74
Foto: Matt Crossick/CityNews Toronto

Pitanje budućih dužnosti princa Harija i njegove supruge je kompleksna situacija za rješavanje i mora još da se radi na tome, ocijenila je Elizabeta Druga nakon sastanka u Norfolku. Britanska kraljica zatražila je da konačna odluka bude doneta tokom narednih dana, ali je dozvolila vojvodi i vojvotkinji od Saseksa veći stepen nezavisnosti od kraljevske porodice.

Od početka „Megzita“ javnost s nestrpljenjem očekuje razriješenje situacije, to jest jasniju sliku o daljim kraljevskim obavezama i dužnostima princa Harija i njegove supruge Megan.

Sastanak održan u Norfolku nije donio kompletno rješenje složene situacije u kojoj se našla kraljevska porodica nakon što su princ Hari i Megan objavili da odstupaju od svih kraljevskih dužnosti, javlja Rojters.

– Ovo je kompleksna situacija za rješavanje i mora još da se radi na tome, ali sam zatražila da konačne odluke budu donete tokom narednih dana – navodi se u saopštenju kraljice Elizabete Druge.

Baka je unuku Hariju i njegovoj supruzi Megan dozvolila veći stepen nezavisnosti od kraljevske porodice.

– Moja porodica i ja u potpunosti podržavamo želju koju Hari i Megan imaju da kao mlada porodica urede život drugačije – navodi se u saopštenju 93-godišnje kraljice.

Foto: Robert Michael/AFP

Elizabeta Druga ističe da iako bi porodica voljela da vojvoda i vojvotkinja od Saseksa ostanu u punom obimu angažovani na kraljevskim dužnostima, poštuje i razumije njihovu želju da vode nezavisniji život nego što je to bio slučaj do sada.

Tokom perioda tranzicije koji je kraljica najavila, par će provoditi vrijeme i u Velikoj Britaniji i Kanadi, a dodatnim dogovorima biće jasnije definisano učešće u kraljevskim dužnostima i princa Harija i njegove supruge.

Sastanku na istoku Engleske koji je sazvala britanska kraljica, prisustvovali su kraljičin sin princ Čarls i prinčevi Vilijam i Hari.

Poslije šokantne objave para da će se povući iz obavljanja dužnosti koje im pripadaju kao članovima kraljevske porodice i da će veći dio svog vremena provoditi u Sjevernoj Americi, vojvotkinja Megan otputovala je u Kanadu.

Pjevač Elton Džon veoma je blizak sa sinovima pokojne princeze Dajane, posebno sa Harijem, a kako prenose mediji, par se povjerio britanskoj pop legendi mnogo prije nego što je izašao u javnost sa odlukom o odstupanju od kraljevskih dužnosti.