Mehmedagić dvije godine van mandata rukovodi „tajnom službom“

49
Foto: faktor.ba

Osman Mehmedagić Osmica i dalje rukovodi „tajnom službom“ iako mu je prije tačno dvije godine istekao četvorogodišnji mandat na mjestu generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH na koji je imenovan 19. novembra 2015. godine, piše „Glas Srpske“.

Na funkciji su, iako im je takođe istekao mandat, i Mehmedagićev zamjenik Trifko Buha i glavni inspektor Damir Bevanda, dodaje ovaj banjalučki dnevnik.

OBA četiri i po godine radi po neustavnom zakonu jer je Ustavni sud BiH 1. juna 2017. godine proglasio neustavnim pojedine odredbe Zakona o OBA.

Član Zajedničke parlamentarne komisije za nadzor nad radom OBA Sredoje Nović kaže da rukovodstvo OBA „defakto radi suprotno ustavu i zakonu“.

– Čak i da su imenovani u skladu sa zakonom i da nema nikakvih prepreka u vezi sa diplomom direktora OBA, ostaje činjenica da su pojedine odredbe Zakona o OBA proglašene neustavnim, a da izmjene nikada nisu usvojene – rekao je Nović.

Član iste zajedničke komisije Predrag Kožul rekao je da stanje u ovoj bezbjednosnoj agenciji predstavlja veliki problem koji je u ovakvoj političkoj krizi nerješiv.

– Status rukovodstva OBA i ukupno stanje u toj agenciji predstavlja jedno od gorućih i najozbiljnih pitanja u BiH. Ono je potpuno nezasluženo ostalo u sjeni sveukupnih političkih dešavanja. U suštini, cijela ta situacija sa OBA kroz ove dvije godine je svojevrsna geneza političke krize – kaže Kožul.

Dugogodišnji radnik službi bezbjednosti Neđo Vlaški kaže da svi znaju da bez „prećutne saglasnosti SDA nema imenovanja direktora ‘tajne službe’ tako da je jasno da i za ovo trenutno stanje sa pravno nedefinisanim statusom Osmice, a praktično s njim na čelu OBA, postoji ta prećutna saglasnost“.

Sagovornici „Glasa Srpske“ tvrde da situacija u vezi sa čelnim ljudima „tajne službe“ najbolje pokazuje koliko je BiH nakaradna država.